warm in de camper

Hoe houd ik het warm in de camper in de winter? Er gaan steeds meer mensen in de winter met hun camper op stap. Niet meer in de winterstalling, maar het hele jaar gebruiken van de camper, dus ook in de winter. Steeds meer camperplaatsen bieden hiervoor faciliteiten en gaan niet meer dicht buiten het seizoen. Ook tijdens kerst en oudennieuw zijn er gezellige ontmoetingen tussen camperaars. Maar hoe houd ik me warm in de camper in de winter?

Het warm houden van een camper in de winter kan een uitdaging zijn. Maar er zijn verschillende praktische tips die je kunt toepassen om het aangenaam wam te hebben in je camper, ook in de winter.

1. Warmtebronnen

Zorg voor een goede kachel in de camper.
Een ringverwarming zorgt dat de warme lucht door de gehele camper verspreid, in alle ruimten en hoeken. het voorkomt ook dat de leidingen dichtvriezen. Vriest het buiten niet dan kun je ook een elektrische kachel gebruiken. Er zijn op moment ook heel goedkope elektrische kachels te koop die je camper in mum van tijd plaatselijk lekker warm maken. Voorbeelden zie je bij www.obelink.nl. Dan is het wel verstandig om aan walstroom te staan, want anders is de accu heel snel leeg.

Koken in de camper kan extra warmte genereren, dus overweeg om binnen te koken in plaats van buiten.

2. Isolatie

Zorg ervoor dat je camper goed geïsoleerd is. Dit betekent dat alle ramen, deuren en andere openingen goed afgesloten moeten zijn. Veel warmte gaat verloren via het grote voorraam of via de dakluiken. Je kunt ook overwegen om extra isolatiemateriaal aan te brengen, zoals isolatiefolie op de ramen en deuren. Doe dit bij voorkeur aan de buitenkant, externe raamisolatie. Deze isolatiefolie is tegenwoordig overal te koop bij de campingwinkels. Merken als Isolux en Hindermann zijn goede merken voor externe raamisolatie.

Maak gebruik van isolatiematerialen zoals tapijten of dekens op de grond, dit is echt een aanrader zodat de vloer minder kou afstraalt. Uiteraard helpen dikke pantoffels ook tegen koude voeten.

Warme kleding is de isolatie van jezelf. Thermische onderkleding is de ideale manier om warmte vast te houden, ook voor de nacht.

3. ’s nachts warm houden

Een slaapzak is vaak warmer dan een (dons)deken, uiteraard kun je ze beide gebruiken. Wij gebruiken ook vaak schapenvachten op de stoelen maar ook op het bed als het echt koud is. Heerlijk warm en comfortabel.

Een ander alternatief is een elektrische delen, deze kan je ook de hele nacht warm houden. Een elektrische deken verbruikt minimale stroom, ca 50-60 watt per uur.

Het belangrijkste is dat je je voeten en hoofd warm houdt. Dus wollen sokken en muts zijn ook een oplossing. Niet charmant maar wel zo effectief.

3. Venteleren tegen kou

het klinkt tegenstrijdig maar zorg voor voldoende ventilatie om condensatie en vochtproblemen te voorkomen. Te veel vocht in de camper kan de temperatuur ook negatief beïnvloeden. Gebruik ventilatieroosters of afzuigventilators om frisse lucht binnen te laten, zoals een maxxfan. Het is verstandig om kastjes of banken dan op een kier te zetten.

Andere artikelen

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *