Camperaars en backpackers overeenkomsten en verschillen

Reizen met een camper of Backpacken zijn beide vormen van rondreizen en buitenactiviteiten, maar er zijn enkele belangrijke verschillen tussen de twee. Toch is het idee hetzelfde, namelijk reizen, ontdekken, vrijheid en flexibiliteit.

 1. Wandelen: Bij backpacken draait alles om mobiliteit te voet. Reizigers dragen een rugzak met al hun benodigdheden en verplaatsen zich te voet van de ene plaats naar de andere. Dit kan bestaan ​​uit wandelen door steden tot trektochten in de natuur.

  Maar veel backpackers lopen niet veel met hun zware rugtas. De backpack wordt vaak in het hostel of een andere accommodaties gezet en vanuit daar wordt de omgeving verkend. Het openbaar vervoer wordt veelal gebruikt om naar een volgende bestemming te gaan.

  Met een camper reis je ook van de ene mooie plek naar het andere om vervolgens de omgeving te verkennen per voet of per fiets.
 2. Accommodatie: Backpackers verblijven vaak in hostels, goedkope hotels, campings of andere budgetaccommodaties. Vaak hebben ze gezamenlijke badkamer.

  Camperaars hebben in plaats van een backpack hun eigen accommodatie mee maar maken ook gebruik van goedkope camperplaatsen of campings. En veelal maken ze ook gebruik van de gezamenlijke douche of toilet.
 3. Flexibiliteit: Backpackers zijn niet gebonden zijn aan een specifieke planningsroute. Ze kunnen hun reisroute aanpassen op basis van hun interesses en ontmoetingen onderweg.
  Uiteraard telt dit ook voor camperaars, wij weten ‘s-morgens nog niet waar we ‘s-avonds slapen.
  Voor beide groepen reizigers is het gevoel van vrijheid heel belangrijk.

Reizen met een camper en backpacken hebben dus veel overeenkomsten met elkaar.

Er zijn twee grote verschillen tussen reizen met een campers en backpacken

 1. Backpackers kunnen met een vliegtuig naar hun bestemming vliegen, hierdoor kunnen ze backpacken in landen die aan de andere kant van de wereld liggen. En dat gaat met een camper niet helaas. Uiteraard kun je campers huren in desbetreffend land. Maar er zijn landen, zoals Azie, waar een camper huren niet mogelijk of niet verstandig is.

  Via WorldWideCampers.com kun je eenvoudig een gratis en vrijblijvende camperhuur offerte samen stellen, waarbij de verschillende aanbieders van camperhuur worden vergeleken. Bepaal zelf de route, stop waar en wanneer je maar wilt met de zekerheid van een eigen slaapplek en keuken bij de hand.
 2. Backpackers hebben door het verblijf in hostels heel snel sociale contacten met elkaar. Deze manier van reizen is echt gericht op contacten maken. Dit mis ik vaak tussen de camperaars, velen zijn erg op hun zelf.

Jonge backpackers en oudere camperaars

Backpackers en camperaars vinden veel dezelfde onderwerpen belangrijk, namelijk reizen, ontdekken, vrijheid en flexibiliteit. Dan is het toch raar dat backpackers vaak jongeren zijn en camperaars ouderen.

In november 2023 heb ik de stoute (wandel)schoenen aangetrokken, een backpack gekocht en ik ben gaan backpacken in Vietnam. Wat een enorm mooie ervaring was dit! In plaats van slapen in de camper heb ik in diverse hostels en hotels geslapen. Dat was toch wel anders dan in mijn eigen vertrouwde bed in de camper. Maar daarvoor had ik mijn linnen slaapzak mee, waardoor ik altijd in mijn eigen cocoon kon slapen.

Het grote voordeel van hostels is dat je binnen een oogwenk contacten hebt waarmee je kunt optrekken of een feestje kunt vieren. Erg leuk om mee te maken. Zoveel nieuwe, leuke mensen ontmoet met evenzoveel nationaliteiten. Dit was echt een voordeel ten opzichte van reizen met een camper.

backpacken in Vietnam

Andere artikelen

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *