plas water onder camper

Water onder de camper door vorstbeveiliging

Wat te doen als er water onder de camper loopt en de hele watertank leeg loopt? Geen paniek de oplossing is vaak simpel, namelijk de vorstbeveiliger van je camper controleren.

Je hebt de camper opgehaald van de winterstalling en gaat voor het eerst in het seizoen kamperen, heerlijk! Maar op moment dat je buiten de camper staat hoor je het water uit de camper lopen, de hele watertank loopt leeg. Lichte paniek want de hendel van de watertank is dicht, waarom loopt er dan toch water weg onder de camper?

Letterlijk al het water loopt uit de boiler en de schoonwatertank. Dit kan natuurlijk grote plassen veroorzaken onder de camper, afhankelijk van hoeveel er in de tank zit. En in het voorjaar wil je toch niet op een natte plek staan, in de blubber. Dus je moet snel iets doen!

Volgens mij is dit voor veel camperaars een herkenbare situatie.
Grote kans dat de vorstbeveiliging van de boiler de oorzaak is.

Vorstbeveiliging op de camper

In de buurt van de boiler zit vaak een vorstbeveiliger van je camper. De vorstbeveiliging kan er in verschillende campers anders uit zien. Onderstaande vorstbeveiliger zit in veel campers.

Help water loopt uit de camper

Zo ziet een vorstbeveiliger er uit van Truma. Deze zit in je camper bij de boiler.

Als de blauwe draaiknop zo staat zal het water uit de camper lopen. Het kleine blauwe ronde knopje is dan naar buiten gesprongen. (rechts op het plaatje)

Als de temperatuur ’s nachts onder de 7 graden komt slaat deze beveiliging van de camper aan. Al het water stroomt dan uit de camper. Niet alleen uit de boiler maar ook uit de schoonwatertank, zodat de boiler niet kapot kan vriezen. Het is dus een beveiliging die met name belangrijk is in de winter.

Hoe zet ik de vorstbeveiliger van de camper uit ?

Staat de blauwe draaiknop evenwijdig met de behuizing dan is de vorstbeveiliging geactiveerd. Ook het kleine blauwe knopje aan de achterkant is dan naar buiten gesprongen.

Als de vorstbeveiliging van je camper is aangesprongen dan moet je deze weer terug zetten door de blauwe draaiknop een kwartslag te draaien. De draaiknop staat dan dwars op de behuizing. Daarna moet ook het kleine knopje aan de achterkant ingedrukt worden, deze kan behoorlijk verstopt zitten.

Heel simpel dus, het water loopt dan niet meer onder je camper weg.

Ander type vorstbeveiliging voor de camper

Onderstaand zie je nog een ander type vorstbeveiliging voor een camper

vorstbeveiliger camper

Om te voorkomen dat het water uit de boiler en watertank van je camper loopt moet de rode knop omhoog staan.

Is deze ingedrukt dan loopt het water weg uit de camper.

Waarom springt de vorstbeveiliging al aan bij 7 graden?

Vaak zit de vorstbeveiliging op een plek waar het warmer is dan op de meeste plekken in je camper. Vandaar dat de vorstbeveiliging vaak op 7 graden is afgesteld.

De leidingen van bijvoorbeeld de wc cassette worden vaak kouder. Daarom hanteert de vorstbeveiliging enige marge zodat er niets bevriest. Zodra de temperatuur, bij de vorstbeveiliger, onder de 7 graden komt springt de blauwe knop om en is de vorstbeveiliging geactiveerd. Gevolg is dat de boiler en de watertank helemaal leeg lopen zodat er geen schade kan ontstaan bij bevriezing.

Voorkomen dat er water weg loopt onder de camper

Als de camper goed verwarmt is, dan wordt de vorstbeveiliging niet geactiveerd en loopt het water niet weg onder de camper. Als je in de winter met de camper op pad bent zorg dan altijd dat de verwarming aan staat zodat het niet kouder wordt in de camper dan 7 graden.

Het beste is om dan de ringverwarming te gebruiken. De buizen van de ringverwarming lopen vaak langs de boiler en de waterleidingen zodat de vorstbeveiliger niet geactiveerd wordt. Bij echte vorst helpt een elektrisch kacheltje niet. Deze verwarmt niet de gehele camper en is de kans dat de vorstbeveiliger aanspringt groot.

Ga de vorstbeveiliger in de camper niet blokkeren, helaas doen veel mensen dit wel omdat ze bang zijn dat het water onnodig weg loopt. Maar een beveiliger zit er natuurlijk niet voor niets op. De schade is groot als de leidingen en de boiler door vorst kapot gaan.

Meer tips en trucs

Op deze site is nog veel meer te lezen met betrekking tot praktische informatie.

ACSI is dé kampeerspecialist. ACSI helpt kampeerders op weg naar de ideale camping met o.a. de vertrouwde groene campinggidsen. Met CampingCard ACSI zorgt ACSI tevens voor extra veel kampeervoordeel in het laagseizoen. Ook voor camperverzekeringen kun je bij deze kameerspecialist alles goed regelen.

Categories:

Tags:

One response

  1. Onze watertank loopt constant leeg ook bij 20 graden , de vorstbeveiliging gaat in werking en alle binnenverlichting knippert, wat kan dit voor oorzaak hebben??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct downloaden van mooie routes
Voor al je camperplaatsen