tips camperstalling

Veel mensen zetten de camper in de wintermaanden in een camperstalling. Na het seizoen wordt de camper winterklaar gemaakt om daarna voor een paar maanden afscheid te nemen en de camper toe te vertrouwen aan een camperstalling.

Maar wat moet je nu wel of niet doen om een camper winterklaar te maken voor de stalling. Onderstaande tips voor het winterklaar maken van de camper worden door de meeste camperaars afgehandeld. Ook de camperbedrijven adviseren onderstaande 10 tips als je de camper in de winterstalling zet.

Waar moet je echt doen als een camper naar de camperstalling gaat?

Waar moet je beslist aan denken als je de camper winterklaar gaat maken en naar de camperstalling brengt? Iedereen heeft zijn eigen dingen die hij of zij belangrijk vindt. Maar er zijn een aantal zaken die echt belangrijk zijn en die je niet vergeten moet.

1. Maak de camper schoon voordat hij in de stalling gaat

Maak de camper van binnen en buiten schoon.
Aan de buitenkant zitten vaak dode insecten of ander vuil. Dit vuil kan zich tijdens de wintermaanden vastzetten aan het lak waardoor het minder gemakkelijk (of niet meer) te verwijderen is.

Voorkom muizen in de camper

Als de binnenkant goed schoon is en alle etensresten of kruimels verwijderd zijn, is het minder interessant voor ongedierte. Je hoeft maar iets eetbaars te laten liggen en je hebt grote kans dat er muizen naar binnen komen. Muizen komen in de kleinste gaatjes naar binnen. Dus zorg dat echt alle etenswaren en kruimels uit de camper zijn.

2. Gasflessen mogen niet in de camper blijven

In de voorwaarden van een camperstalling staat meestal beschreven dat de gasflessen niet in de camper mogen blijven staan. Dus voor het winterklaar maken van de camper moet je de gasflessen afkoppelen en thuis opslaan. Bij sommige stallingen kun je de gasflessen ook in een aparte ruimte opslaan, zodat je deze niet de hele winter thuis hebt staan. Wel zo veilig. Ruim de gasdrukregelaar stofvrij op zodat er geen stof in de leidingen kan komen.

3. Alle water moet uit de camper en laat de kranen open in de stalling.

De watertank, de boiler, de toilettank, de afvalwatertank en alle leidingen moeten leeg zijn. Dit voorkomt schade bij vorst. Hoe dit te doen is bij iedere camper anders, lees daarvoor de instructies goed door.

Algemeen bij de nieuwere campers:
De pomp moet ten eerste uitgezet worden van de camper. Daarna zet je alle kranen in de camper op lauw water en zet ze helemaal open totdat er niets meer uit komt. Zet daarna de klep open van de vuilwatertank en de gewone watertank. Laat deze helemaal leeg lopen tot er niets meer in zit. Denk ook aan een kraantje bij de pomp en evt. bij het toilet.

Vaak zit er dan toch nog water in de watertank, deze kun je helemaal leeg laten lopen door op de watertank een knop open te draaien. Je kunt de leidingen eventueel doorblazen zodat je zeker weet dat alle water eruit is. Wel belangrijk als je geen vorstvrije stalling hebt.

Laat na het winterklaar maken van je camper alle kranen open staan in de stalling.

4. Ventileren in een camperstalling of vochtvreters

Zet de ramen op ventilatiestand en zet evt ventilatieroosters open. Het is belangrijk voor een camper dat er geen condens ontstaat in de camper. Dit kan schimmelvorming veroorzaken. Ventileren van een camper, ook in de stalling, is heel belangrijk.

camper winterklaar maken voor de stalling

Heb je alleen de mogelijkheid ramen om ramen open zetten voor het ventileren, dan moet je wel rekening houden met ongedierte. Alles dicht met daarbij een goede vochtvreter is dan wellicht een betere optie, afhankelijk van de stalling. Zet de vochtvreters wel altijd in een wasbak ivm overstromen. Het vocht uit de vochtvreters kunnen nare vlekken veroorzaken op het interieur van de camper.

Stal je de camper buiten, dan altijd de ramen dicht en vochtvreters voor het condens plaatsen. Bij de action zijn vochtvreters te koop voor 2 euro, deze voldoen prima.

5. Koelkast op ventilatiestand

Zet de koelkast op een kier, ook dit voorkomt schimmelvorming. In de nieuwe campers zit in het koelkastslot een knop die je moet indrukken en schuiven. Hierdoor kan de koelkast wel dicht, de deur klapt niet tijdens het rijden, maar de koelkast ventileert nog wel.

6. Horren en verduisteringsgordijnen in de camperstalling

Horren en verduisteringsgordijnen moeten omhoog, zodat de veren niet continue onder spanning staan. Dit voorkomt dat ze uitrekken en de horren en verduisteringsgordijnen niet meer goed willen openen als je de camper uit de stalling haalt.

Heb je de camper buiten in de stalling staan let dan wel op het mogelijk verkleuren van de bekleding. Je kunt dan beste de kussens op de kop zetten of ergens anders opbergen.

7. Accu’s eruit of laten zitten in de camperstalling

Er is veel discussie onder camperaars of de accu’s er wel of niet uit moeten tijdens het winterklaar maken van de camper voor de stalling.

Huishoudaccu’s en startaccu uit je camper worden langere tijd niet gebruikt. Accu’s die een langere tijd niet gebruikt worden kunnen beter aan een druppelaar gelegd worden zodat ze onder spanning blijven staan. Wij hebben echter een stalling waarbij de campers 1 x per 2 weken aan stroom worden gelegd en daardoor kiezen wij ervoor om de accu’s in de camper te laten zitten en ze niet te verwijderen.

Een goede en opgeladen accu houdt het overigens maanden uit zonder stroom, zeker als de camperstalling tijdens de winter vorstvrij is.

8. Bandenspanning in de camperstalling

Een camper kan in de winterstalling gewoon op de banden blijven staan in een camperstalling. Het verhogen van bandenspanning kan wel een behoud zijn van de banden. Pomp de banden vlak voor de stalling iets harder (0,2 tot 0,4 bar) op. Dit helpt voorkomen dat ze door het lange stilstaan aan de onderkant plat worden.

9. Wel of geen volle tank in de camperstalling

Tank de camper helemaal af, zodat de tank vol is. Dit voorkomt condensvorming in de tank, met daarbij de nodige roest. Dit is niet goed voor de motor waardoor de camper moeilijkheden met starten krijgt als je hem uit de stalling haalt.

Uiteraard wil dit niet zeggen dat er altijd problemen ontstaan. Wij hebben dit jaar ivm de hoge dieselprijs de camper bijna leeg weggezet in de camperstalling, ervan uitgaande dat in het voorjaar de prijs weer iets gezakt is.

10. Verzekering en wegenbelasting tijdens de wintermaanden in de stalling

Laat de camper in de camperstalling gewoon in de verzekering, dit voorkomt onnodig risico. Ook al is de stalling als bewaarnemer aansprakelijk voor veel schade, er ontstaat vaak veel discussie. Aansprakelijkheid is moeilijk aan te tonen. Dus tijdens het winterklaar maken van de camper niets aan de verzekering doen.

Je kunt je camper wel schorsen voor de wegenbelasting. Dit scheelt toch al weer snel tussen de 60 – 90 euro per maand. De dag dat de camper naar de stalling wordt gereden moet deze nog gewoon in de belasting zijn, dus hou daar rekening mee tijdens het winterklaar maken van je camper.

Andere interessante artikelen

Tips voor het huren van een camperstalling

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct downloaden van mooie routes
Voor al je camperplaatsen