huren camperstalling

Heb je een camper gekocht dan is het huren van een goede camperstalling een uitdaging. Caravan stalling bij de boer of elders? Waar moet je op letten bij een camperstalling bij de boer? Hoe is het met aansprakelijkheid geregeld en wat moet er verzekerd worden?

Hieronder lees je veel gestelde vragen waarop ervaren camperaars en bedrijven de antwoorden hebben gegeven.

Mag ik de camper aan de openbare weg parkeren ?

Natuurlijk is het fijn als je de camper op je eigen terrein kunt parkeren, al dan niet overdekt. Maar dit is niet voor iedereen weggelegd. Een camper parkeren aan de openbare weg kan, echter maar voor een beperkte tijd, vaak slechts een paar dagen. Per gemeente zijn er regels in de Algemene Plaatselijke Verordening vastgelegd hoe lang je een camper mag parkeren op de openbare weg in jouw gemeente.

Op moment dat de camper op de openbare weg wordt geparkeerd ben je belastingplichtig en zul je dus wegenbelasting moeten betalen. Dit geldt overigens ook als je de camper op een eigen oprit parkeert die toegang geeft tot de openbare weg.

Tip: Als je de camper in een camperstalling zet, kun je de camper schorsen. Zo bespaar je al snel ca 400 euro per jaar, afhankelijk van het aantal maanden van schorsing

Waar moet ik op letten als ik een camperstalling wil huren ?

In veel regio’s in Nederland is het al een uitdaging om een plekje te vinden waar de camper gestald kan worden. Zeker bij het huren van een overdekte camperstalling is steeds moeilijker omdat de plekken beperkt zijn nu de verkoop van de campers de laatste 3 jaar enorm is gegroeid.

Ondanks de beperkte plekken is het wel belangrijk om toch een goede keuze te maken. Er zijn veel verschillende stallingen met verschillende voorwaarden, dus informeer je goed. Je geeft je camper tenslotte in bewaring van een vreemde, dan is het wel belangrijk dat je daarover een goed gevoel hebt.

Overdekt of onoverdekte stalling voor de camper huren?

Kun je de camper niet bij je eigen huis parkeren dan is het huren van een overdekte camperstalling of caravanstalling, met verharde ondergrond, de beste optie. Dit kanbij grote professionele camperstallingen of bij een campingstalling bij de boer. Op deze manier bescherm je de camper tegen wind, regen, hagel en sneeuw. Een overdekte of dichte camperstalling moet wel een goede ventilatie in de ruimte hebben zodat het niet te vochtig of muf is.

Natuurlijk kun je ook besluiten om de camper buiten te stallen zonder overkapping, maar de weersomstandigheden hebben dan wel degelijk invloed op de staat van de camper. De buitenkant van de camper verouderd sneller. Er zijn wel camperhoezen op de markt die je camper kunnen beschermen tegen weersinvloeden. Het buiten stallen van je camper is wel veel goedkoper.

Je kunt lokaal kijken of er ergens een camperstalling te huur is bij een boer, dit is vaak een goedkope oplossing. Kleinschalige stalling bij een boer is vaak wel minder professioneel geregeld. Je moet dan wel goede afspraak maken wat er gebeurd bij schade of andere onverwachtse zaken. Het is goed om een inschatting te maken van de risico’s en je verzekering daar ook op aan te passen.

huren camperstalling

Speciale camperstallingen zijn ook via google wel te vinden. Landelijk zijn er organisaties die in elke provincie een stalling hebben met professionele begeleiding. Dit zijn bijvoorbeeld Stalling 31 en Topstallingen. Maar er zijn ook steeds meer campingstallingen bij de boer.

Hoe vaak haal je je camper uit de stalling?

Maak van te voren een inschatting hoe vaak je de camper wilt ophalen uit de stalling. Bij veel stallingen zijn hiervoor regels opgesteld voor het aantal keer dat je de camper kunt ophalen. Vaker ophalen is soms wel mogelijk maar met een bijbetaling. Het is natuurlijk veel meer werk voor een eigenaar als de camper 10 keer opgehaald wordt per seizoen of 1 keer. Deze regels zijn echter heel verschillend per stalling.

Bij heel veel stallingen moet je de camper parkeren voor de stalling, de stallingeigenaar zet dan de camper zelf in de stalling. Als je de sleutels niet wilt afgeven is het goed om eerst te overleggen wat de mogelijkheden zijn.

Camperstalling of caravanstalling bij de boer

Er worden steeds meer campers gekocht, maar gelukkig ontstaan er ook steeds meer camperstalling bij de boer. Door de huidige regelgevingen en beperkingen zoeken de boeren een andere manier van inkomsten. Ze hebben voldoende ruimte en grote schuren om campers te stallen.

Afhankelijk van de grootte van de camperstalling en de commerciële houding van de boer worden er ook steeds meer andere diensten aangeboden, zoals het controleren van de bandenspanning, het opladen van de accu of het uitvoeren van kleine onderhoudswerkzaamheden.

Het is wel belangrijk dat de veiligheidsmaatregelen voldoende op peil zijn om aan de vereisten van de verzekeringsmaatschappij te voldoen. Wat zijn de vereisten voor de verzekeringsmaatschappij voor het afsluiten van de schuren of terrein, zijn speciale hekken of camerabeveiliging noodzakelijk om goed verzekerd te zijn? Zo ja, let hier dan goed op. het is niet vanzelfsprekend bij een camperstalling of caravanstalling bij de boer.

Uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat je ook even goed na moet vragen m.b.t. de openingstijden. Een camperstalling of caravanstalling bij de boer hebben vaak geen onbeperkte toegang. Dit vergt dus iets meer planning als bij een professionele stalling.

Kosten camperstalling of caravanstalling bij de boer of bij bedrijven

De kosten voor het huren van een camperstalling zijn heel wisselend en vaak afhankelijk van een aantal factoren. De voorwaarden, locatie, luxe en service beïnvloeden de prijzen sterk.

De prijs wordt vaak per vierkante meter berekend, waarbij er wordt gemeten van de voorbumper tot en met de fietsendrager achterop en van buitenspiegel tot en met buiten buitenspiegel. 

Onderstaande tarieven zijn een indicatie per jaar:

Professionele beveiligde buitenstalling€ 50,- tot € 90,– per meter
Professionele beveiligde binnenstalling met onbeperkt halen € 90,– tot € 120 ,– per meter
Camperstalling buiten bij de boerca € 200,– per jaar
Camperstalling overdekt bij de boer€ 55,– tot € 80,– per meter
Luxe Self-service camperstalling€ 200,– per meter

Camperstallingen bij de boer zijn vaak goedkoper. Bovenstaande prijzen van de camperstalling bij de boer zijn gebaseerd op eigen ervaring met camperstallingen bij de boer in Overijssel.
In Overijssel zijn nog mogelijkheden om een camper te stallen bij de boer, maar in het westen van het land is dit al veel moeilijker. Er is ook een luxe Self-service camperstalling in Overijssel, met alle voorzieningen die je maar wensen kunt.

  • Een eigen vaste plek,
  • Eigen stroomvoorziening
  • 24/6 toegang tot de stalling
  • Mogelijkheid om camper bij stalling te wassen, legen en uitpakken
  • Auto kan tijdens vakantie geparkeerd worden op de camperplek.

Ontzettend mooie camperstalling, maar daar tegenover staat ook een kostenplaatje van ca € 1500,– per jaar.

Hoe gaat het met schade in de camperstalling ?

Het is belangrijk om goed op de voorwaarden te letten bij het huren van een camperstalling. Deze kunnen namelijk heel wisselend zijn. In 2023 is er nog een grote camperstalling afgebrand, dan is het wel heel belangrijk om te weten of je goed bent verzekerd.

Ook als je een camperstalling gaat huren bij de boer is het belangrijk om je ervan te vergewissen of alles goed is afgesloten en of je eigen verzekering de schade bij diefstal of brand ook dekt.

Veel camperstallingeigenaren sluiten alle schade aan campers uit die ontstaan zijn in de stalling. In de overeenkomst laten ze de klanten hiervoor tekenen. Dit is wel zeer gemakkelijk en men denkt dat ze hierdoor geen enkele risico lopen, maar jurisprudentie wijst toch anders uit. Een ondernemer kan niet alle schade uitsluiten er is namelijk, volgens de wet, sprake van bewaarneming.

Aansprakelijkheid stallingseigenaar als bewaarnemer

In het artikel 7:600 van het burgerlijk wetboek staan de verplichtingen van de bewaarnemer beschreven, in dit geval de stallingseigenaar. Bij de overeenkomst van bewaarneming is essentieel dat de bewaarnemer verplicht is dezelfde zaak terug te geven. De overeenkomst ziet niet op het gebruiken van de zaak, zoals bijvoorbeeld een huurovereenkomst, maar juist op bewaren. Bij bewaarneming geldt een zwaardere aansprakelijkheid, verantwoordelijkheid en zorgplicht dan bij bijvoorbeeld een huurovereenkomst. Op de bewaarnemer rust de verplichting om na het einde van de overeenkomst de zaak weer in goede staat terug te geven.

Hierbij is de stallinghouder op grond van de wet verplicht de zorg van een goede bewaarder in acht nemen. Voldoet de stallinghouder hier niet aan, dan wordt de zorgplicht geschonden en kan hij/zij aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade. Maar in praktijk ontstaan er de nodige discussies of de zorgplicht wel of niet geschonden is. Zeker bij brand en stormschade kunnen er discussies ontstaan. Kleine schades aan de camper zijn ook moeilijk te weerleggen of dit wel of niet door de stalling is veroorzaakt.

Om problemen te voorkomen is het belangrijk dat je kijkt wat er wel kan verzekerd worden op je eigen camperverzekering.

Camperverzekering tijdens de stalling

Met de beperkt casco camperverzekering is de camper ook tijdens de stalling goed verzekerd tegen onder andere brand en diefstal. Met een volledige cascodekking heb je ook overige schade aan de camper verzekerd als deze niet te verhalen is op de stallingseigenaar. Lees altijd de polisvoorwaarden goed door, zodat je zeker weet welke schadeoorzaken onder de dekking vallen en welke oorzaken uitgesloten zijn.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct downloaden van mooie routes
Voor al je camperplaatsen