Er worden veel vragen gesteld over welk soort gas in de camper wordt gebruikt; LPG, butaan of propaan. Met name voor het koken en het verwarmen van de camper is deze vraag van belang. Is LPG een goed en goedkoop alternatief voor propaan of butaan in de camper? Of zijn er nog andere alternatieven die interessant zijn?
Koken en verwarmen met gas in de camper
Het koken en verwarmen in de camper wordt nog steeds door de meeste camperaars gedaan door gebruik te maken van gasflessen. In de meeste campers zit ook een kooktoestel die geschikt is voor het koken op gassen.
Het meest gebruikte gas in campers is butaan en propaan. Dit gas zit in omwisselbare flessen. Er is een diversiteit in flessen ontstaan in het verleden waardoor het onwisselen soms ingewikkeld is geworden.
Het omruilen van gasflessen geeft dus vaak veel gedoe in de diverse landen. Niet alle landen hebben dezelfde gasfles, waardoor omruilen vaak niet mogelijk is. Ook de prijs van zo’n gasfles is heel divers. Wij hebben daarom altijd een extra gasfles mee van huis, zeker in koude tijden wanneer de verwarming ook op gas aangesloten is. Maar dit geeft wel extra gewicht.
Steeds neer camperaars vragen zich af of LPG in de camper een goedkoop en handiger alternatief kan zijn voor butaan of propaan in de camper.
Verschil tussen butaan, propaan of LPG in de camper
Butaan is nog steeds populair om mee te koken, het is verkrijgbaar in o.a. de bekende blauwe Campingaz flessen. In in veel Zuid- europese landen zijn deze gasflessen nog veel te koop, zoals bij tankstations, supermarkten of campingwinkels. Butaan heeft een kookpunt van ongeveer 0°C. Het gas wordt dan vloeibaar en is niet meer bruikbaar.
Propaan heeft een kookpunt van ongeveer -42°C en is daardoor beter geschikt voor kamperen in de winter. Daarom is butaan in Noord-Europa nauwelijks verkrijgbaar en propaan wel. Ook in Nederland is het verstandig om Propaan te gebruiken.
LPG (Liquified Petroleum Gas) bestaat hoofdzakelijk uit een mengsel van propaan en een deel butaan en is strikt genomen een verzamelnaam van alle dampgassen.
Koken en verwarmen met LPG
Lpg is goedkoper dan butaan of propaan en in heel Europa goed verkrijgbaar, dus misschien een goed alternatief. Ook het omruilen van gasflessen kun je voorkomen door een vaste tank te plaatsen met een vulpunt aan de buitenkant.
Echter na enig onderzoek is dit niet zo handig zoals het in eerste instantie misschien wel lijkt.
De installaties van je camper moet volledig aangepast zijn op het gebruik van LPG. Om te koken of je camper te verwarmen op LPG moet de camper uitgerust zijn met een aparte gasdamptank, met een z.g.n. LPG filter. De LPG tank mag niet gebruikt worden voor het aandrijven van de motor. Deze aparte gastank moet aan wettelijke voorschriften voldoen in Nederland. (Regeling voertuigen, artikel 5.2.10). Bij de APK wordt hierop gecontroleerd.
Het gebruik van LPG gas voor koken en verwarmen is dus alleen goedkoper als je vaak, ook in koude perioden, met de camper op reis gaat. Alleen dan kunnen de investeringskosten terugverdiend worden.
Tanken van LPG voor huishoudelijk gebruik
Ook het tanken van LPG voor huishoudelijk gebruik van je camper geeft problemen. In Nederland mag je deze aparte gastank alleen vullen bij enkele erkende gasvulstations, dus niet bij een tankstation langs de weg. Het tanken van LPG voor huishoudelijk gebruik is namelijk verboden in Nederland.
Duitsland heeft een controlesysteem – de G 607 keuring – voor gasinstallaties in caravans en campers. Dit heeft het gevolg dat in Duitsland het wel mogelijk is om lpg te tanken voor het kookstel en de koelkast. Ook Nederlanders kunnen hier gewoon tanken met hun camper.
Het is dus vaak niet handig om over te gaan op LPG gas.
Zijn er dan nog ander alternatieven als je geen gebruik wilt maken van gasflessen die je moet vullen?
Koken en verwarmen van de camper met diesel
Omdat veel campers toch al rijden op diesel is het gebruik van diesel misschien een logische brandstof om ook op te koken of de camper te verwarmen. Als je gebruik kunt maken van dezelfde diesel uit de brandstoftank van je camper dan zou dat helemaal handig zijn. En dat kan! Er is geen aparte ruimte nodig voor flessen, dus dit geeft ook een besparing van ruimte. Dit is voor veel camperaars een interessant gegeven. En diesel is minder explosief en minder brandbaar dan gas, dus het is ook nog veiliger.
Maar koken op diesel gaat geheel anders dan koken op gas. Het verbrandingsproces vindt plaats in een gesloten omgeving, je ziet dus geen vuur op je kooktoestel. Het verbruikt daarom ook geen zuurstof vanuit de camper, het gehele proces gebeurd in een verbrandingsventilator, hiervoor moet er een uitlaat naar buiten geplaatst worden. Je hebt hiervoor ook een aparte kookplaat nodig, deze bevatten platen die verwarmd worden. Er zijn nog niet veel verschillende dieselkookplaten op de markt en ze zijn vrij duur in aanschaf.
Het verwarmen van deze platen duurt lang en ten opzichte van het koken op gas gaat het kookproces ook heel langzaam.
Als je gebruikt maakt van verschillende apparaten, zoals een koelkast en verwarming moet je deze ook aanpassen of vervangen om ze op diesel te laten draaien.
Propaanflessen voor in de camper
Wij zijn geen camperaars die meerdere maanden achter elkaar op pad zijn, we zijn regelmatig thuis.
Daarom hebben wij de conclusie getrokken dat we gebruik blijven maken van propaan in de camper. Het verwisselen van de propaanflessen nemen we dan maar voor lief. Voor ons is het duurder en niet handiger om over te gaan naar LPG gas of diesel in de camper.
Verschillende propaanflessen voor de camper
Zoals we eerder hebben vermeld zijn er diverse gasflessen waarmee je LPG, butaan of propaan in je camper kunt gebruiken.
De oude stalen flessen in diverse maten en soorten en de nieuwere lichtere kunststof gasflessen.
Een kunststof gasfles is lichter dan een stalen gasfles. Hij roest niet en je hebt bovendien met één blik zicht op de voorraad door de zichtvensters in de fles. Daarnaast sluit je de kunststof gasflessen aan met handige drukregelaar. Dus perfect voor je particuliere toepassingen.
Vergelijk de meest gebruikte gasflessen van Benegas, Antargaz, Campingaz en meer. Een vergelijkingstabel is te vinden op de anwb-site
Zelf gebruiken we nog de oude stalen flessen. Wanneer deze leeg zijn overwegen we toch om de kunststof flessen te kopen omdat het gewicht aanmerkelijk lichter is.