zwaaien

Zwaaien naar campers

Zwaaien naar campers vonden we in het begin ontzettend leuk!

In 1993 kochten we onze eerste camper, dat was ontzettend spannend. We voelden ons heel erg bevoorrecht dat wij met een camper op vakantie konden. We behoorden toen tot een, nog niet zo’n grote, groep camperaars. Er waren namelijk aanmerkelijk minder campers op de weg in 1993.

We kwamen al snel tot de conclusie dat camperaars naar elkaar zwaaien. Heel bijzonder, we kenden dit wel bij motorrijders, maar we wisten niet dat dit ook gebruikelijk was onder camperaars. Het voelt of je tot een speciale groep behoort die elkaar allemaal kennen. We vonden het wel leuk en deden driftig mee, het schept toch een soort band.

Even je hand opsteken als je rijdend iemand in het vizier krijgt. Het maakt niet uit waar je rijdt, in de natuur van Duitsland, in de bergen van Oostenrijk of in het mooie landschap van Italie of Frankrijk. Overal zwaaien de camperaars naar elkaar. In de loop der jaren is dit een ongeschreven regel geworden onder camperaars door heel Europa.

Wat zijn de ongeschreven regels m.b.t. zwaaien naar campers?

  • Als een camper in tegenovergestelde richting aan komt rijden steek je even je hand op.
  • Ook de bijrijder kan dit initiatief nemen, het maakt dus niet uit wie er zwaait.
  • Meestal wordt op de snelweg niet gezwaaid omdat de afstand dan groter is en je elkaar minder goed ziet.
  • Het maakt niet uit welke nationaliteit de camperaar heeft, groeten kan altijd.
  • Er wordt geen onderscheidt gemaakt in soort of grote van de camper.
  • Maar er wordt niet gezwaaid naar andere voertuigen zoals bijvoorbeeld een caravan.

Wordt er nog gezwaaid naar camperaars?

Nu anno 2023 wordt er veel minder gezwaaid. Er zijn veel camperaars die niet meer de moeite nemen om even te zwaaien. Dit komt voornamelijk omdat het aantal camperaars explosief is gestegen de laatste jaren.

In drukke toeristische gebieden is het een komen en gaan van camperaars, dan is het vaak niet meer leuk om continue te zwaaien naar campers. Het geeft ook niet meer dat speciale gevoel van de kleine groep die een band hebben met elkaar. Maar het kan natuurlijk ook dat nieuwe camperaars nog niet op de hoogte zijn van deze traditie.

Op minder drukke routes zie je het echter nog wel vaak, even die hand opsteken. Ook buiten het vakantieseizoen is het nog heel gebruikelijk en wordt de traditie in ere gehouden. En als het enthousiastelingen zijn zie je zelfs twee handen, van de bestuurder en de bijrijder.

Zwaaimoe

Toch merken we dat het zwaaien naar elkaar steeds minder wordt. En als ik eerlijk ben zie ik dit ook bij ons zelf erin sluipen. Er zijn soms teveel campers om het zwaaien nog leuk te houden. Je wordt een beetje zwaaimoe. Zeker aan het eind van het camperseizoen zijn ook wij zwaaimoe.

Wat is jouw mening? Zou jij vanachter het stuur even je hand opsteken?

Andere interessante artikelen

Duitse Alpenroute met de camper

Brugge en Normandie met de camper

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *