buscamper

Vergelijk verschillende soorten campers, elk met hun eigen unieke kenmerken en voor- en nadelen. Voordat je een camper koopt van een specifiek merk is het wel goed om je eerst te verdiepen in de soorten campers en welke soort het beste past bij jouw situatie.

Er zijn eigenlijk maar 4 soorten campers, wel zo overzichtelijk voor het vergelijk van verschillende soorten campers.

De eerste stappen voor het kopen van een camper

De eerste stap bij het kopen van een camper is om te besluiten welke soort camper het beste bij je past. Er zijn zo ontzettend veel campers waarbij je mogelijk door het bos de bomen niet meer ziet. Door je eerst te verdiepen in de 4 soorten campers heb je al een eerste afbakening waardoor keuze iets gemakkelijker wordt.

Als je weet wat voor soort camper je wilt kopen adviseren wij altijd om eerst een camper te huren. Door echt op vakantie te gaan ervaar je de voor- en nadelen die specifiek voor jou belangrijk zijn. Ook de voorkeur van indeling is voor iedereen anders. We horen van veel mensen dat het huren van een camper hun keuze voor kopen van een camper daadwerkelijk heeft beïnvloed. En dit betreffen meestal keuzes waar je van te voren niet bij stil hebt gestaan. Als je eenmaal een camper hebt gekocht dan is wisslen toch iets moeilijker.

Lees onderstaand artikel over de voor- en nadelen van een bepaalde soort camper. Door deze selectie toe te passen kun je je focussen op de volgende stappen voor aankoop van een camper.

Buscampers

Buscampers – Dit zijn compacte campers die zijn gebouwd in een bestelwagen. De woongedeelte van de camper is een onderdeel van een bestelbus. Heel handige doe-het-zelfers kunnen een bestelwagen ombouwen tot deze campers, maar dat is echt een vak op zich. Het efficient bouwen en omgaan met kleine ruimtes is door de jaren heen steeds meer geoptimaliseerd, ook mede door technische innovaties. De buscampers zijn op moment enorm populair omdat ze meerdere unieke voordelen hebben ten opzichte van de andere soorten campers.

 • Buscampers zijn gemakkelijk te manoeuvreren, ze zijn wendbaar en hebben een korte draaicirkel. Het achteruitrijden verschilt niet zoveel van een grote auto.
 • Buscampers zijn gemakkelijk te parkeren. Ze hebben een beperkte parkeerruimte nodig, vaak kunnen ze op een gewone parkeerplaats worden geparkeerd. Dit is met name ideaal voor mensen die veel bezienswaardigheden of steden bezoeken met hun camper.
 • De buscamper rijdt als een personenauto en kan ook gebruikt worden als een auto buiten de vakanties om. Hierdoor is het niet noodzakelijk om een tweede auto ernaast te hebben. Dit scheelt aanmerkelijk in de kosten.
 • Veel buscampers kunnen het dak uitklappen (hefdak) om een extra leefruimte te creëren.
 • De buscamper is mooi compact en te koop in diverse modellen, met alle comfort van een vast bed, een vast toilet en een douche, een vaste keuken en een zithoek.

Nadelen van een buscamper:

 • Zijn zijn duur ten opzichte van andere soorten kleine campers.
 • De leefruimte is compact en niet voor alle mensen geschikt die van veel leefruimte houden.
buscamper

Een buscamper is in vergelijking met onderstaande soorten campers wel een bijzondere door zijn compacte opstelling. Vergelijk een buscamper met onderstaande soorten campers zodat je de beste camper kunt kiezen die voor jou comfortabel en praktisch is.

Alkoof Campers

Alkoof campers – Dit zijn campers met een verhoogde slaapcabine boven de bestuurderscabine. Je herkent deze camper direct door een groot blok of ronding boven de bestuurder. In deze grote uitbouw kunnen 2 volwassenen slapen (of 3 kinderen). De slaapplaats is vaak te bereiken via een trapje. Kinderen vinden het vaak heerlijk om hier te liggen.

Voordeel van Alkoof Campers:

 • Alkoof Campers bieden slaapplaatsen voor meerdere personen, dus ideaal voor een gezin die in de camper wil slapen. (slaapplekken in de Alkoof en achterin)
 • Ze zijn groter dan buscampers en bieden over het algemeen meer opslagruimte.
 • In de Alkoof van de Camper is een vast bed gebouwd, hierdoor geen gedoe met opklappen of opmaken van bedden.

Nadeel van Alkoof Campers

 • Door het grote blok op de camper zijn ze windgevoelig. Bij het passeren van vrachtwagens of bij harde wind voel je dat de camper veel wind vangt.
 • Door het grote blok vangt de camper veel wind, dit heeft ook tot gevolg dat er een hoger brandstofverbruik is.
alkoof camper, soorten campers
Alkoof Camper

Integraal campers

Integraal campers – Dit zijn campers waarbij het woongedeelte en de bestuurderscabine volledig zijn geïntegreerd in hetzelfde voertuig, dit creëert een grote leefruimte.

In tegenstelling tot andere soorten campers wordt bij de integraal camper de cabine volledig gebouwd door de camper fabrikant. Hierdoor vormt de cabine echt één geheel met de woonruimte. Dit komt ook tot uiting in de isolatie van het voertuig, dit is vele malen beter dan andere voertuigen omdat deze isolatie helemaal van cabine tot achter in het woongedeelte wordt doorgetrokken.

Ze zijn over het algemeen luxueuzer dan andere typen campers en bieden veel comfort en functionaliteit. Integraal campers zijn populair bij mensen die veel tijd in hun camper doorbrengen en graag comfortabel willen reizen.

Voordelen van een integraal camper:

 • Een integraal camper heeft een grote leefruimte voor meer dan 2 personen.
 • De isolatie in een integraal camper is vele mate groter
 • Er is mogelijkheid om een hefbed te plaatsen bovenin de cabine voor extra slaapplaatsen.
 • De integraal campers hebben een grote panoramische voorruit met waardoor het uitzicht zowel tijdens het rijden als in geparkeerde stand maximaal is.

Nadelen van een integraal camper

 • De cabine aan de bijrijderskant heeft geen deur. Dit betekent dat de bijrijder door de camperdeur moet uitstappen.
 • De integraal camper is door zijn opbouw de meest dure camper.
soorten campers integraal camper

Half-integraal campers

Half-integraal campers worden ook wel semi-integraal campers genoemd. Het is een variant die tussen de alkoof en de integraal camper in zit. Bij een half-integraal wordt de cabine en het onderstel geleverd door de autofabrikant. De camper fabrikant bouwt vervolgens het woongedeelte erop.

De cabine is wel geïntegreerd in het woongedeelte. Je kunt vaak de (piloot)stoelen in de cabine omdraaien zodat er een grotere leefgedeelte ontstaat met comfortabele stoelen.

Voordelen van een half-integraal camper of semi-integraal:

 • Leefruimte is voldoende voor meer dan 2 personen
 • Mogelijkheden tot het plaatsen van een hefbed
 • 2 deuren in de cabine voor het in- en uitstappen
 • De prijsstelling is vaak gunstiger dan een integraal camper
 • De half-integraal camper lijkt minder groot door de smallere cabine
 • Aerodynamisch gebouwd, hierdoor lagere brandstofverbruik
 • Een verscheidenheid aan modellen en keuzes.

Nadelen van een half-integraal of semi-integraal:

 • Het hefbed kan alleen geplaatst worden boven het zitje. Als het hefbed is uitgeklapt is het zitje niet meer bruikbaar als leefruimte.
 • Afhankelijk van model en mogelijkheden kan de grootte van de leefruimte erg variëren.
 • Geen naadloos geheel, wees alert op opstapjes of hoogteverschil in de leefruimte.
integraal camper soorten camper
half-integraal camper 6,80 m

Volgende stappen voor het kopen van een camper

Vergelijk dus eerst de verschillende soorten campers en neem een besluit waarvoor je gaat. Neem daarna pas de volgende stappen. Alleen zo ga je uit van je eigen wensen en laat je de keuze niet leiden door een uiterlijk mooie camper die niet praktisch is voor jouw situatie.

Per soort zijn er veel varianten campers op de markt. Welke camper het beste bij jou past, hangt af van de specifieke wensen en behoeften op het gebied van reizen en kamperen.

2. Huur eerst een camper om te ervaren wat je nodig hebt.
3. Wees duidelijk wat je echt nodig hebt en wat wenselijk is.
Denk hierin ook aan praktische zaken.
4. Bepaal je budget
5. Orienteer je op de diverse mogelijkheden op Internet
5. Doe een onderzoek naar de fabrikant voordat je een aankoop doet.

Andere artikelen

Een vakantiehuisje kopen in Nederland

Duitse Alpenroute rijden met camper

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct downloaden van mooie routes
Voor al je camperplaatsen