Goede camperbanden zijn erg belangrijk voor de veiligheid voor jou en je medereizigers. Het is een ontzettend belangrijk onderdeel van de camper, dus verdienen ze ook de nodige aandacht. Goede camperbanden zijn ook voordeliger in brandstofgebruik en milieuvriendelijker. Hoe je er voor zorgt dat de camperbanden goed blijven en wanneer je ze echt moet vernieuwen lees je in dit artikel.
Zorg dat je zelf ook weet waar je het over hebt als je naar de dealer gaat. Door onderstaande informatie te lezen ben je niet volledig afhankelijk van de keuze van de dealer maar kun je jouw wensen doorgeven, die het beste bij jouw gebruik passen.
Waarom camperbanden en geen autobanden
Camperbanden zijn speciaal ontworpen banden voor campers, die anders zijn dan reguliere autobanden. Campers zijn over het algemeen zwaarder en hoger dan personenauto’s en hebben daarom banden nodig die een hoger draagvermogen hebben en beter bestand zijn tegen belasting en slijtage.
Goede camperbanden hebben ook vaak een speciaal profiel dat is ontworpen om beter te combineren met verschillende soorten ondergronden, waaronder grind, modder, zand en andere off-road oppervlakken. Wel zo fijn als we op steeds verschillende camperplaatsen komen. Ze zijn ook ontworpen om betere tractie te bieden in natte omstandigheden en om geluidsoverlast te verminderen tijdens het rijden.
Het is belangrijk om te weten dat goede camperbanden vaak duurder zijn dan reguliere autobanden vanwege hun speciale eigenschappen en hun hogere draagvermogen.
Slijten camperbanden bij minimaal gebruik ?
Als de bandenspanning en rijgedrag goed zijn dan is het brandstofverbruik ook minder en slijten de banden minder snel. Maar toch treed er slijtage op. Er zijn verschillende redenen aan te wijzen waarom camperbanden slijtage vertonen.
Slijtage van nieuwe camperbanden
Op nieuwe banden zit nog een hoog profiel. Dit profiel slijt omdat je kilometers rijdt met je camper. Het eerste jaar zullen de camperbanden het meest slijten. Dit komt omdat de bovenste laag van het profiel beweegbaarder is en daardoor eerder slijt. Naarmate de jaren vorderen neemt ook het gebruiksrendement af.
Slijtage camperbanden door zachte banden
Een camperband moet behoorlijk veel gewicht dragen. De slijtage is hoger als je op zachte banden rijdt.
Met de juiste bandenspanning ben je ook minder geld kwijt aan brandstof. Een camper moet harder werken op zachte banden dan op harde banden.
Een zachte band maakt minder contact met het wegdek en heeft daardoor minder grip en een slechtere wegligging. Hierdoor kun je met zachte banden eerder in een slip komen en heb je een langere remweg. Daarnaast heb je met een zachte band meer kans op een klapband.
Slijtage camperbanden door manier van rijden
Naast een te lage bandenspanning is het rijgedrag ook bepalend voor de snelheid van slijtage. Bij hogere snelheid zullen de banden sneller slijten. Maar ook veel bochten en veel remmen hebben invloed. Dus of je nu op een snelweg rijdt of op toeristische wegen, bij beide routes zullen de banden slijten.
Slijtage banden als de camper stil staat
Maar laat je de camper stilstaan dan voorkom je ook de slijtage niet. De kwaliteit van het rubber van de camperband zal verminderen na een bepaalde tijd. Er kan vervorming optreden van de camperband van het loopvlak. Ook de zon kan de band uitdrogen bij stilstand. Er kunnen scheurtjes ontstaand en hierdoor is de kans op een klapband groter.
Dus ja, banden slijten in elke situatie. Controleer de banden daarom regelmatig op slijtage en laat ze op tijd vervangen. Dit voorkomt ongelukken.
Onderhoud voor goede camperbanden
Controleer regelmatig de bandenspanning: De juiste bandenspanning is cruciaal voor de veiligheid van uw camper en zorgt ook voor een betere handling en een betere brandstofefficiëntie. Controleer de bandenspanning minstens één keer per maand en pas deze aan volgens de aanbevelingen van de fabrikant.
Controleer de banden op slijtage: Controleer regelmatig de banden op onregelmatige slijtage, scheuren en andere beschadigingen.
Houdt de leeftijd van de camperband in de gaten. Je kunt op de band zien hoe oud de camperbanden zijn. De leeftijd wordt aangeven met een DOT code. DOT staat voor: Department of Transportation (DOT) en dit symbool is terug te vinden op de zijkant van elke band. Deze code geeft aan wanneer de band geproduceerd is. Het is een 4-cijferig nummer, bijv 1022. De banden zijn dan in de 10e week van 2022 geproduceerd.
Stikstof in de banden
Er ontsnapt altijd heel iets lucht uit banden, ook als ze goed onderhouden zijn of zelfs nog nieuw zijn. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen vullen steeds meer mensen de camperbanden met stikstof in plaats van lucht. Stikstof ontsnapt minder snel dan lucht en zorgt voor een constantere bandenspanning. Dit voorkomt ook slijtage.
Je kunt aan de buitenkant van de band zien of deze is gevuld met stikstof. Het ventieldopje van de band is namelijk groen. Mocht je onderweg toch merken dat de banden te zacht zijn dan kun je deze camperbanden gewoon aanvullen met lucht.
Wanneer moet je de camperbanden vervangen ?
Het is dus belangrijk om de banden van een camper regelmatig te controleren op slijtage en andere tekenen van veroudering, zoals scheurtjes of uitdroging van het rubber. Het is echter lastig om een specifieke tijdlijn te geven voor wanneer de banden precies vervangen moeten worden, omdat dit afhankelijk is van verschillende factoren, zoals het type band, de rijomstandigheden en de mate van onderhoud.
Over het algemeen wordt aanbevolen om camperbanden elke 6 tot 10 jaar te vervangen, zelfs als ze er nog goed uitzien en nog niet het einde van hun levensduur hebben bereikt. Dit komt omdat het rubber na verloop van tijd kan verouderen en broos kan worden, wat kan leiden tot een verhoogd risico op bandenproblemen zoals klapbanden. Sommige camperverzekeraars geven in de polis aan hoe oud de band mag zijn als je volledig verzekerd wilt zijn bij schade. Bij ons is dit bepaald op 7 jaar.
Daarnaast is het belangrijk om de banden te vervangen als er tekenen van slijtage of beschadiging zijn, zoals ongelijkmatige slijtage, uitstulpingen of bobbels, of als er scheuren of andere beschadigingen aan het rubber zijn.
Als je twijfelt over de staat van je camperbanden, kun je het beste advies vragen aan een bandenspecialist of garage. Zij kunnen de banden inspecteren en advies geven over wanneer de banden het beste vervangen kunnen worden.
Waar moet ik op letten bij nieuwe camperbanden?
Wij hebben inmiddels een paar keer nieuwe banden op onze camper laten zetten bij verschillende dealers. Geen van de dealers vraagt naar voorkeur en zetten naar eigen inzicht een camperband onder de camper. Dit kan heel verschillend zijn, van heel goedkoop tot heel duur. Informeer dus altijd eerst welke band de dealer eronder wil plaatsen. De goedkoopste optie is vaak niet de beste optie. De kans op een klapband wordt aanzienlijk groter bij een heel goedkope band.
We hebben bij de laatste bandenwissel geconstateerd dat ze C camperbanden op onze camper hebben gelegd waar toch ect CP banden worden voorgeschreven.
C of CP banden voor de camper
C staat voor ‘Cargo’. Deze banden worden met name gebruikt voor bedrijfswagens, ze kunnen meer gewicht dragen dan personenautobanden. Ze worden gebruikt voor met name buscampers.
CP betekent ‘Camping Pneu’ de camperband. Deze banden kunnen meer gewicht dragen dan de C banden doordat ze een hogere druk aankunnen. De zijkanten zijn extra verstevigd, dit komt de stabiliteit ten goede voor de zwaardere campers. De CP band is dan ook met name geschikt voor grotere campers dan buscampers.
In de handleiding van de camper staat meestal het advies voor goede camperbanden. Zijn de voorschriften een CP band, ga dan niet voor een C band ook al zijn ze goedkoper. Het komt je eigen veiligheid ten goede. Andersom kan natuurlijk wel.
zomerbanden, winterbanden of all-season camperbanden
Er zijn, evenals bij auto’s, verschillende banden voor de verschillende seizoenen. Zomer-, winter-, en all-season camperbanden. Natuurlijk is de keuze afhankelijk van jou situatie. Wordt de camper echt voor de wintersport gebruikt dan zijn winterbanden geen overbodige luxe. In Nederland is een zomerband prima, ook bij nat weer. Alleen onder de 7 graden presteren zomerbanden minder. Een tussenoplossing is de vierseizoenenband of een all-season band. Onderstaand kenmerk staan dan op de band.
ls de all-season camperbanden voorzien zijn van het 3PMSF-symbool (Three Peak Mountain Snow Flake, Alpine- of sneeuwvlok symbool) dan is dit een indicatie voor winterse eigenschappen van de band. Maar dit betekent niet dat deze all-season dezelfde prestaties levert in besneeuwde gebieden. Met name op besneeuwde hellingen blijft een winterband beter grip houden.
Rij je niet op besneeuwde berghellingen of extreem winters weer dan zullen all-season over het algemeen prima voldoen.
Wat betekent M+S op je camperband?
Op de camperbanden zie je ook vaak het M+S teken staan. Het profiel is zou beter presteren bij sneeuw en modderondergrond. Het is echter niet beschermd symbool, waarbij de beloofde prestaties niet zijn bewezen in gevalideerde testen. Het symbool M+S zegt zegt niet zoveel over de rijeigenschappen bij sneeuw of streng winterweer. Ook op een zomerband van een camper kan M+S staan vermeld. Het symbool M+S op je camperband zegt dus niets of het een winterband, een zomerband of een allseason camperband is.
Welk merk camperbanden zijn betrouwbaar?
Voor camperbanden (CP of eventueel C-type) kom je dan vaak uit op merken Michelin, Continental, Maxxis, Goodyear of Vredestein. Dit zijn beproefde Europese of Amerikaanse bandenmerken voor de camper.
Als je nieuwe banden hebt laten monteren is het belangrijk dat je de servicebon bewaart waarop de datum staat wanneer de nieuwe banden zijn gemonteerd. De banden die op de camper zijn gezet kunnen soms al wel een jaar eerder geproduceerd zijn. Ook de DOT code is dan een jaar eerder. Als de banden koel en goed zijn bewaard hoeft dit geen probleem te zijn en telt dit niet als ouderdomsjaren.
Als je de servicebon bewaart heb je een bewijs voor de verzekering als dit nodig is bij eventuele schade.
No responses yet