schoon water in de camper

Schoon water is ontzettend belangrijk in de camper.
De schoonwatertank en een vuilwatertank van de camper moeten regelmatig moeten we regelmatig reinigen.

Het schone water, in de schoonwatertank, is van de buitenkant te vullen. Het is belangrijk om dit hygiënisch te doen. Het vuile water wordt opgeslagen en kan wanneer gewenst geloosd worden in de daarvoor bestemde plekken. Het is ook belangrijk de vuilwatertank van de camper te reinigen om vieze geurtjes te voorkomen.

Maar hoe voorkom je dat bacteriën vrij spel krijgen en het water in je camper niet vervuild raakt?
Je wilt ten slotte niet ziek worden van het water in je camper. Het zou zo jammer zijn van je vakantie.

De NKC adviseert de leden om het water uit deze tanks niet te drinken. Door camperaars wordt hier echter heel verschillend over gedacht. Wij zelf drinken het water niet rechtstreeks uit de tank (ook niet in Nederland) maar gebruiken het water in de camper wel voor het koken, thee of koffie zetten, wassen, tanden poetsen etc. Maar ook dan wil je dat het water niet vervuild is.

Hoe houd je het water in de camper schoon ?

Zeker in het buitenland weet je niet of het water die je in de camper tankt ook daadwerkelijk schoon en drinkbaar is, zoals wij dit gewend zijn. Het is dan verstandig om het water altijd eerst te koken zodat de meeste bacteriën worden gedood.

Legionella bacteriën kunnen in de boiler ontstaan als het water onder de 60 graden is. Van deze bacteriën kun je goed ziek worden, ook als je het water alleen gebruikt om te wassen of tanden te poetsen. Gebruik de boiler dus altijd op 60 graden.

Als je zelf getapt kraanwater wilt drinken uit een watertank is het verstandig om het water regelmatig te ververversen en de tank regelmatig te ontsmetten. Water in een tank bederft snel en kan een bron van bacteriën worden. Maar het schoon houden van water in je tank begint al bij het vullen en dat is niet voor iedereen even vanzelfsprekend.

Vullen van schoon water in de camper

Om het water in de camper schoon te houden is het belangrijk dat je bij het vullen of bijvullen van de watertank geen vuil of bacteriën in het drinkwater laat komen.

Ik zag onlangs op een camping dat de slang voor het vullen van schoon water werd gebruikt om de toiletcassette uitgebreid schoon te maken. Je moet er niet aan denken welke bacteriën aan de slang kunnen blijven zitten.

Maar ook zitten alle mensen met de handen aan de slang, wat natuurlijk wel logisch is. Maar aan de handen zitten zo ontzettend veel bacteriën die zich kunnen vermenigvuldigen in de tank.

Daarom is het belangrijk om:

  • Altijd zelf met schone handen te werken.
  • De uiteinden van de slang schoon te maken met een ontsmettingsmiddel. Ontsmettingsdoekjes zijn hiervoor heel gemakkelijk. Hierdoor voorkom je dat vuil en bacteriën van de slang in de watertank komt.
  • De slang even door te spoelen..
  • Als de camper langere tijd niet meer gebruikt is dan is het verstandig om ook de kranen en leidingen even door te spoelen.

Voor het vullen is het handig om zelf ook een gieter of slang mee te nemen. Zorg dat er op de slang diverse aansluitingen voor een kraan bevestigd kan worden, zodat je een grote kans hebt dat de slang daadwerkelijk past. Zelf nemen we altijd een gieter mee om de tank op de camping te vullen.

Hoe lang kan ik het water in de watertank van de camper laten zitten?

Schoon water in een tank van de camper is beperkt houdbaar. Het is daarom verstandig om al het drinkwater in de tank om de drie à vier dagen te verversen. Zet alle kranen open en laat daarna het water uit de vuilwatertank weglopen op een daarvoor bestemde plaats. Daarna kun je de tank weer opnieuw vullen met vers drinkwater.

Maximaal 20 liter water meenemen

Als je het water in de camper alleen gebruikt voor koken, drinken en handen wassen is het niet nodig om grote hoeveelheden mee te nemen. 20 liter schoonwater in je tank is dan meestal voldoende voor een paar dagen (douchen buiten beschouwing gelaten). Ervan uitgaande dat 1 liter water bijna 1 kg weegt, kan dit echt het verschil maken in het gewicht.

Watertanks en vuilwatertank camper reinigen

Schoon water in de camper is ook afhankelijk van het op tijd renigen van de schoonwatertank. Er wordt geadviseerd om minimaal 2x per jaar de tank te reinigen en te ontsmetten. Als de binnenkant van de watertank glibberig aanvoelt dan is dit het begin van algenaanzet. Maak de binnenkant van de tank dan eerst goed schoon met een doek. Werk altijd hygiënisch in de watertank. Daarna kun je de tank reinigen met water en een reinigingsmiddel.

busje steradent coor schoonmaak camper

Er zijn verschillende reinigingsmiddelen, en je leest veel voorkeuren. We hebben diverse reinigingsmiddelen geprobeerd, zoals Steradent tabletten en schoonmaakazijn. Een tube Steradenttabletten kost slechts 1,87. Ook schoonmaakazijn is niet duur.

Sommige camperaars zweren bij citroenzuur. Maar alle reinigingsmiddelen doen hun werk, alleen de geur is behoorlijk verschillend. Bleekmiddel, zoals chloor, kan vrij agressief zijn en zou ik niet gebruiken om beschadiging aan leidingen te voorkomen.

Kijk goed op het reinigingsmiddel hoe het verdund moet worden, zodat er geen leidingen beschadigd worden. Wij laten dit mengsel altijd 1 dag in de tank staan.

Het is handig om even te rijden met de camper als het reinigingsmiddel in de tank zit. Door het klotsen worden de binnenwanden van de tank ook goed gereinigd.

Kranen en leidingen reinigen in de camper

Nadat het schoonmaakmengsel heeft kunnen inweken in de schoonwatertank, pompen we dit mengsel door de leidingen en kranen door het openen van alle kranen. Hierdoor worden ook de kranen en leidingen gereinigd. Als je de kranen dicht zet zijn de leidingen gevuld en kun je het reinigingsmiddel laten inwerken voor een goede reiniging.

Vuilwatertank camper reinigen

Ook de vuilwatertank onder je camper is belangrijk om te reinigen. Deze kan namelijk gaan stinken door zeepresten of etensresten die doorgespoeld zijn. Het reinigingswater loopt vanuit de leidingen en kranen in de vuilwatertank, waar we het nogmaals 1 dag laten staan zodat ook de vuilwatertank gereinigd wordt.

Door bovenstaande procedure te volgen hoef je maar 1x een reinigingsmiddel te maken die je ook kunt gebruiken om de vuilwatertank van je camper te reinigen.

De boiler in de camper schoonmaken

Om de boiler schoon te maken in de camper laten we ook een aantal liter reinigingswater door de boiler lopen. Dit doen we door de kraan op de heetwater stand even open te laten staan, hierdoor wordt de boiler in de camper ook gereinigd. Als je de kraan dichtzet kun je het mengsel nog even laten inwerken voor het beste resultaat.

Spoelen van de watertanks na de schoonmaak

Bij alle soorten reinigingsmiddelen is het belangrijk om de tank goed na te spoelen. Doorloop dezelfde procedure, uiteraard hoeft het spoelwater niet een dag in te weken. Doe dit zo nodig verschillende keren.

Andere interessante artikelen

Help, er loopt water uit de camper

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct downloaden van mooie routes
Voor al je camperplaatsen