Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /home/samenw1q/infocamper.nl/wp-includes/functions.php on line 6078
Koelmat voor je kat in de camper - Camper info
Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /home/samenw1q/infocamper.nl/wp-includes/functions.php on line 6078
kat op koelmat

Hoe kun je oververhitting bij katten voorkomen en is een koelmat voorjouw kat daarvoor de oplossing? Reviews en antwoorden over een koelmat voor je kat lees je in dit artikel.

Doen we onze kat een plezier om mee te nemen op vakantie.

Het antwoord op de vraag of de kat het leuk vind om mee te gaan op vakantie ligt geheel aan het karakter van de kat en de manier hoe je er zelf mee om gaat. Je kent je eigen kat het beste. Maar onze kat vindt het heerlijk om mee te gaan op vakantie in de camper. Uiteraard vergt het wel de nodige voorbereiding om samen met je kat heerlijk op vakantie te gaan. Zie hiervoor “Praktische tips voor een kat in de camper“.

Bij een campervakantie naar het zuiden letten we wel altijd extra goed op of onze kat comfortabel in de camper kan liggen, ook bij heel warm weer. Met simpele voorzorgsmaatregelen, zoals een koelmat voor je kat, kun je oververhitting bij een kat op vakantie voorkomen.

koelmat voor je kat kopen

Oververhitting bij een kat of poes in de camper

In tegenstelling tot bij honden komt oververhitting bij katten zelden voor. Een kat zal snel zijn eigen plekje zoeken die koeler is, zoals in de schaduw onder de camper. Onze kat ligt daar vaak en graag, gewoon aan zijn riempje. Ze gaan liggen slapen en zullen weinig actief zijn. Ga bij warm weer ook niet spelen met de kat of poes, lekker laten liggen is het beste.

Maar in de camper of een andere gesloten ruimte kan de temperatuur snel oplopen. Als de kat alleen in de camper verblijft kan de kat wel degelijk oververhit raken in de camper.

Hoe herken je oververhitting bij een kat op vakantie?

Bij een hond zie je al snel dat hij oververhit is, maar bij een kat kan dit lang duren. Als de lichaamstemperatuur van een kat boven de 40 graden Celsius is kan hij of zij oververhit raken.

Een kat wordt erg sloom of heeft juist onrustig gedrag, maar het is vaak moeilijk te constateren of dit door oververhitting komt. In combinatie met warm let dan bij de kat goed op onderstaande signalen:

  • Hijgen
  • Snelle ademhaling
  • Diarree
  • Kwijlen
  • Braken

In extreme warme ruimtes, zoals een camper, kunnen katten in shock of coma raken, waarbij ze kunnen te komen overlijden.

Hoe voorkom je oververhitting van een kat op vakantie

Een kat kan niet zweten via huid of via hun poten dus moeten ze op een andere manier afkoelen. Katten kunnen afkoelen door het inademen van koelere lucht of door koelen via de huid.

Het eerste wat we doen is uitkijken naar een plekje voor de camper in de schaduw. Goed kijken waar de zon opkomt en waar deze staat op het heetst van de dag. Dit voorkomt al veel warmte in de camper, prettig voor jezelf en de kat.

Het is waarschijnlijk voor iedereen een open deur, maar het beste advies is; Laat de kat niet langere tijd alleen in een warme camper liggen als er geen afkoeling mogelijk is.

Airco of maxx-fan om een kat in de camper te laten liggen bij warm weer

De beste oplossing is om te zorgen voor koelere lucht of airco in de camper. Maar niet iedereen heeft een airco in de camper (ook niet handig als je off-grid staat).

Een maxx-fan wint daarom steeds meer aan populariteit. Maar een maxx-fan is niet voldoende om de camper op het heetst van de dag van koelere lucht te voorzien als je kat in de camper is. Daarnaast moet er een raam open staan voor het doorstromen van de lucht. Een kat zan dan snel ontsnappen.

Een koelmat voor je kat of katten kopen

Een koelmat voor je kat kan de oplossing zijn om je kat een heerlijke vakantie te bezorgen. Koelmatjes voor katten zijn er in allerlei soorten en maten en kun je tegenwoordig in veel dierenzaken of op internet kopen. Maar er zijn twee soorten koelmatten; een koelmat die je moet voorkoelen in koelkast van je camper of in koud water en een koelmat die zelf geactiveerd worden.

Om oververhitting te voorkomen in de camper adviseer ik altijd de koelmatten die zelf geactiveerd worden. Ze erg handig voor in de camper. Naast dat mijn koelkast in de camper bijna altijd vol is met warm weer heb ik meer vertrouwen in de koelmat die zichzelf activeert.

Vanaf het moment dat je kat erop neerploft wordt de gel geactiveerd. In de koelmat voor de kat zit een chemische stof die bij druk veranderd. De gel neemt dan de warmte op van je kat waardoor het verkoelend werkt. In de omschrijving staat dat het chemische materiaal niet giftig is voor je kat, dus ook niet als hij hem kapot krabt.

Beeztees Quick Cooler Izi Koelmat kopen
Deze koelmat opvouwbaar en neemt dus weinig ruimte in. Na gebruik kun je hem makkelijk afnemen met een doekje en zo weer oprollen. De koelmat voor de kat wordt gemakkelijk opnieuw geactiveerd als de mat enkele minuten onbelast is. Een kleine maat bij bol.com is niet duur.

koelmat katten

<script type="text/javascript">var bol_sitebar_v2={"id":"bol_1713291225302", "baseUrl":"partner.bol.com","productId":"9300000161396720","familyId":"","siteId":"1322712","target":true,"rating":true,"price":true,"deliveryDescription":false,"button":true,"linkName":"Koelmat%20voor%20huisdieren%20-%20Koelmat%20voor%20katten%20...","linkSubId":""};</script><script type="text/javascript" src="https://partner.bol.com/promotion/static/js/partnerProductlinkV2.js" id="bol_1713291225302"></script>

Een koelmat voor je kat kan dus een goede oplossing zijn om oververhitting van je kat te voorkomen in de camper. De gel werkt ca 3 uur. De coolmat kan zich opnieuw activeren als de kat enkele minuten niet op de mat gaat liggen. Helaas is dit niet logisch voor de katten. Dus laat je kat niet veel langer alleen liggen in een een hele hete camper!

Review koelmat kopen voor je kat of katten in de camper

Er zijn verschillende sociaal media kanalen waar veel katteneigenaren hun ervaring vertellen met betrekking tot het gebruik van een koelmat voor hun kat. Deze zijn heel verschillend, maar iedere kat heeft dan ook zijn eigen wensen en eisen.

Enkele reacties:

Ze vindt het heerlijk gewoon op te liggen! In de camper, wij staan offgrid, heeft de gelmat onze voorkeur! Geen gedoe met koelkast – is goed in gebruik door ons… – en geen nattigheid in de van.

Wij hebben zo’n gelmat voor onze kat. En een eigenwijs poezenkind. Loopt erom heen. Gaat er niet op liggen. Zal het nog niet te warm gehad hebben.

Heb inmiddels de derde koelmat, bevalt goed. De eerste was uit de dierenwinkel en die andere 2 bij de Lidl. Ze waren allemaal met gel gevuld. Het enige waar je op moet letten is schimmel vorming bij het wegbergen. Zodra een beetje druk erop komt koelt hij en ontstaat er iets condens. Dat zorgt voor schimmels.

Wij hebben een Maxfan de luxe op de camper en een coolmat ( met gel) voor de hond en kat… maar beide vinden het niet heel gauw te warm. Ik leg er gewoon wat overheen, zodat ze niet krabben en je zou er ook een kussensloop over kunnen doen.

Aqua coolkeeper koelmat. Je legt hem een paar minuten in water en hij zwelt op. Die bekende gladde blauwe met gel zijn ellende. Te snel stuk met kattennageltjes.

Een koelmat of coolmat ideaal voor mijn kat ?

Uit de diverse reviews die ik gelezen heb blijkt dat de ervaring heel verschillend is. De ene kat gaat er direct op liggen en vindt het heerlijk en de andere kat laat de koelmat links liggen. Het is gewoon uitproberen. Koop de eerste keer niet een te dure mat, mijn advies: begin met kleine Beeztees Quick Cooler Izi Koelmat. De kleine maat is te koop bij bol.com en is niet duur.

Wat te doen als je kat toch oververhit is in de camper

  • bel de dierenarts
  • leg natte handdoeken tegen de buik van de kat of onder de kat. De vacht mag best goed nat worden. Let er wel op dat de handoek nat is gemaakt met lauw water, niet met koud water. Bij koud water reageert de huid door de bloedvaten te verkleinen. Waardoor het juist moeilijker wordt om warmte kwijt te raken.
  • niet verkoelen door stromend water als de kat hiervan in de stress raakt. Door stress wordt de temperatuur alleen maar hoger.
  • geef de kat koud water te drinken als ze zelf nog kan drinken. Als de kat niet kan drinken en toch water krijgt kan hij zich verslikken en een longontsteking krijgen.

Hoe sneller je begint met koelen des te groter de kans op volledig herstel van je kat bij oververhitting in de camper.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *