kat mee in de camper

Wij gaan al jaren op vakantie met de camper en nemen de kat soms mee. Het is altijd wel zeer gezellig als onze kat Felix meegaat op reis met de camper, maar we kijken wel of we hem er een plezier mee doen. Dat wil zeggen dat we de camperreis wel enigszins aanpassen als de kat meegaat. Op deze site vind je tips om de kat mee te nemen in de camper, zodat jullie beiden een gezellige vakantie hebben.

Zoals je weet zijn poezen of katten eigenzinnige dieren en weten ze precies wat ze wel en niet willen. Verwacht daarom niet dat jouw kat zich aanpast op jouw wensen in de camper. Maar maak het voor de kat of poes zo aangenaam mogelijk tijdens de reis. Een kat kan namelijk heel gestrest raken als hij het rijden niet gewend is. Met het gevolg dat de kat nooit meer mee wil in de camper.

Maar ook tijdens het verblijf in de camper kun je dingen in de camper aanpassen zodat het ook voor de kat zo comfortabel mogelijk is. Ik heb ontzettend veel tips gelezen van heel veel reizigers die hun katten meenemen in de camper. In dit artikel de tips die bij mij en vele mensen werken om een kat met succes mee te nemen in de camper.

Inmiddels vindt Felix het heerlijk om mee te gaan en het bevalt ons ook prima. Het is echt zeer gezellig !

Tips om je voor te bereiden voor een kat in de camper

Er zijn verschillende tips die voorbij zijn gekomen om een kat of poes zo aangenaam mogelijk te maken in je camper. Het is natuurlijk geheel afhankelijk van de karakter van je kat of poes hoe lange voorbereiding hij of zij nodig heeft. Maar onderstaande tips werken als je rekening houdt met de “eisen” van jouw kat.

1. Wanneer kan de kat wel of niet mee in de camper

Wij kijken per vakantie kritisch wat we willen. Willen we een gezellige vakantie met de kat dan gaan we niet naar een heel warm land. We hebben geen airco in de camper, dus dat willen we onze kat niet aandoen.

We gaan met Felix meestal naar natuurcampings waar het niet al te druk is en hij veel ruimte heeft. Hij kan dan rustig aan een lange lijn zich heerlijk buiten vermaken. Loslopende honden zijn vaak erg lastig, het kan vervelende gevolgen hebben op de camping.

2. De kat eerst laten wennen aan de camper

We hebben Felix eerst laten wennen aan de camper toen de camper nog bij ons op de oprit stond. We zijn een paar avonden samen met hem in de camper gaan zitten. Gewoon een boekje lezen, beetje internetten met een kop koffie erbij. Ondertussen kon Felix op zijn gemak de boel verkennen in de camper. Alles werd besnuffeld. Door de raampjes zag hij zijn vertrouwde omgeving en hij was al snel op zijn gemak in de camper.

Ook zijn kattenbak heb ik in de camper gezet op de plek waar we deze hadden bedacht voor de reis. Namelijk in de douche van de camper, hierdoor stond hij voor ons niet in de weg en kan Felix zich veilig terugtrekken.

3. Krabben in de camper mogelijk maken

Een kat wil van nature nu eenmaal krabben, dit kun je niet afleren of veranderen. Probeer in de camper hetzelfde materiaal en middelen te gebruiken die je ook thuis gebruikt. Het moet vertrouwd zijn. Als hij thuis aan de meubels krabt dan heb je waarschijnlijk een probleem, maar als hij dit niet doet krabt hij waarschijnlijk ergens anders aan. Probeer dit mee te nemen in de camper.

tip krabpaal voor kat in camper

Maak een krabpaal in de camper. Wij hebben bij Pets Place een matje gehaald en deze om de poot van de tafel bevestigd. Daarnaast ligt er een kartonnen krabplankje op de grond achter de stoelen. Deze gebruikt Felix thuis ook veel.

4. Vertrouwde spullen meenemen voor de kat in de camper

Koop niet alles nieuw voor in de camper. Het is juist beter om de vertrouwde spullen uit huis mee te nemen. Dus zijn vertrouwde kussen of bedje, zijn eigen voerbakjes en kattenbak. En ook het speeltje dat er altijd ligt. Ook al speelt hij er niet mee, het bevestigd zijn vertrouwde omgeving.

Het liefst een nestje waarin hij zich rustig kan terugtrekken voor als hij angstig is en de geluiden wil verminderen.

5. Waar zet je de voerbakken voor de kat in de camper?

Dat was een klein puzzeltje voor ons. We hadden de bakken eerst in een hoekje staan, we dachten dat het handig was. Maar een camper is zo klein en efficient ingericht dat geen enkel hoekje veilig is. Of je schopt er zelf tegenaan, of de deur van de koelkast neemt het bakje mee. Er was altijd iets waardoor het waterbakje omver gekegeld werd.

Maar nu hebben we de ideale oplossing voor Felix en voor ons. Tijdens het rijden staan de voerbakjes in de douche/ wc van de camper. Maar als we op een camping staan zetten we de voerbakjes onder het dashbord tussen de stoelen. Felix kan hierdoor rustig eten en heeft geen last van onze voeten die door de camper lopen.

6. Koop voldoende eten voor de kat

Vaak zijn katten gewend aan één merk kattenvoer. Koop voldoende voer zodat je elders niet een ander merk of ander voer hoeft te kopen. Als je de kat op vakantie ineens ander voer geeft kan dit gevolgen hebben voor zijn maag. Hij kan gaan stinken, braken of komt aan de diarree. Dit wil je echt niet in je camper.

En dan ga ik er maar vanuit dat de kat het andere voer wil eten, want ook dat is bij sommige katten een probleem. Zeker in een andere omgeving is vertrouwd voer belangrijk.

Kattengrit is minder belangrijk, maar ook daarvoor telt dat het zoveel mogelijk hetzelfde moet zijn. Het moet dus wel vergelijkbaar zijn, ga niet over op een geheel andere samenstelling. Je wilt tenslotte wel dat hij alles gewoon op zijn kattenbak blijft doen.

3 Tips om je kat veilig te laten reizen in de camper

Laat de kat tijdens het rijden nooit los in de camper. Er zijn katten die rustig gaan liggen, maar er is altijd een kans dat ze gaan lopen. Ik moet er niet aan denken dat de kat tussen de pedalen van de bestuurder verzeilt raakt. Ook bij hard remmen wil je de kat beschermen zodat hij niet door de camper vliegt.

Maar hoe neem je een kat mee in de camper als je gaat rijden?

1. Langzaam opbouwen

Ook hier is het vaak een kwestie van geduld. De ene kat vindt het rijden spannender dan de andere kat, dit kan heel verschillend zijn. Ook al is de kat gewend aan de camper ook het rijden kun je het beste langzaam opbouwen. Observeer de kat goed onder het rijden. Als de kat zeer angstig is, beperk het dan tot kleine stukjes en bouw dit langzaam op. Doe je dit niet dan zal de kat de gehele reis angstig en gestrest zijn. Maar er zijn ook genoeg katten die het helemaal niet erg vinden.

2. Reismandje tijdens het rijden

Verreweg de veiligste manier van reizen met een kat is om je kat in een reismandje te zetten in de camper. Het reismandje kan op de zitting van de passagiers vastgemaakt worden met een gordel. De kat moet wel gewend zijn om langere tijd in het reismandje te verblijven anders wordt hij heel onrustig.

3. Aan een lijntje in de camper

Kan de kat niet in een reismandje of duurt het rijden echt te lang dan kun je de kat ook aan een lijntje doen die achterin de camper vastgemaakt wordt. Hierdoor heeft de kat meer bewegingsvrijheid. Hij kan hierdoor bij zijn voerbakken en de kattenbak.

Wij hebben Felix aan een lijntje zodat hij in zijn (dichte) mand kan, maar ook in de kattenbak kan lopen. Onze kat is wat angstig tijdens het rijden, daardoor verstopt hij zich het liefste in zijn dichte mand of zelfs in zijn kattenbak in de camper. Hij zoekt een vertrouwde en gesloten ruimte op waardoor hij zo min mogelijk prikkels krijgt. Het reismandje is voor hem te onbekend.

kat veilig reizen in camper

4 Tips om de kat een poosje alleen te laten in de camper

Het is heel gezellig om de kat mee te nemen in de camper, maar natuurlijk wil je er ook wel eens op uit zonder kat. Een lange wandeling maken, fietsen in de omgeving of cultuur snuiven is toch moeilijk met een kat. Dus je wilt jouw kat ook alleen kunnen laten, zonder dat hij de camper beschadigd. Maar hoe doe je dat?

1. Beschadiging van horren voorkomen

Als we langer de camper uit gaan dan zorgen we dat alle ramen en deuren dicht zitten en de horren naar boven. Hierdoor kan hij beter naar buiten kijken en kan hij ze niet kapot krabben. Het is misschien simpel, maar wij hadden de horren altijd dicht zonder erbij na te denken. Je moet er dus wel even aan denken.

Ook als er een vliegje in de horren zit wil de kat deze graag pakken, met zijn nagels zijn de horren in een mum van tijd aan vlarden.

2. Zorg voor afleiding

Het is belangrijk dat een kat zich niet gaat vervelen tijdens je afwezigheid. Want juist dan gaat hij krabben of andere kattenkwaad uithalen. Zorg dat er een aantal ramen zijn waar hij door kan kijken en iets kan zien bewegen. Ze kunnen er uren naar kijken.

Zorg dat er altijd een krabpaal is of een krabplankje op de grond, zodat hij wel kan krabben.

3. De kat eerst uitlaten

Voordat we weggaan zorgen we dat de kat altijd lekker buiten (aan de lijn) is geweest. Door de vele indrukken die hij daar krijgt is hij daarna veel rustiger en slaapt hij vaak. Ook gebruiken wij de lange lijn wel om een eindje te wandelen om zo zijn energie kwijt te raken. Dat gaat steeds beter. Hij snuffelt overal en kijkt vaak zijn ogen uit. Af en toe zet hij een sprintje in door het lange gras.

4. Zorg dat het niet extreem warm wordt in de camper

In tegenstelling tot bij honden komt oververhitting bij katten zelden voor. Maar extreme hitte in de camper is natuurlijk niet goed voor een kat als hij alleen gelaten wordt. Tips hiervoor kun je vinden op “Koelmat voor je kat in de camper“.

5. Pas op als je terug komt

De kat of poes kan op de loer liggen om uit de camper te springen zodra je de deur open doet. Dat is natuurlijk een gevaar waar iedereen wel bang voor is. Doordat we de horren niet dicht hebben gedaan kunnen we eerst door de ramen kijken waar de kat ligt in de camper. Als we zien dat hij niet bij de deur ligt dan gaan we naar binnen.

Mocht hij wel bij de deur liggen dan gaan we de bestuurdersdeur door :). Dit is tot nu toe altijd nog goed gegaan.

Een hele fijne vakantie gewenst samen met de kat in de camper.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *