Plan je een reis naar Engeland en wil je je kat of poes meenemen op avontuur? Zoek dan niet verder! Dit artikel geeft je alle informatie die je nodig hebt om met je geliefde kat naar Engeland te reizen.

Wij hebben alles voor je op een rijtje gezet vanuit onze eigen ervaring (juli 2023). Van essentiële reisdocumenten tot tips om je kat rustig en comfortabel te houden tijdens de reis. Met deze informatie kun je zorgen voor een stressvrije en plezierige reis voor zowel jou als je kat. Dus leun achterover, ontspan en maak je klaar voor een onvergetelijke reis met je kat naar Engeland. Laten we herinneringen maken die een leven lang meegaan!

Welke papieren heeft jouw kat nodig om naar Engeland of Ierland te reizen?

Na de Brexit is er met betrekking tot in- en uitvoer het nodige veranderd.
Alle katten die tussen de Republiek Ierland en het Verenigd Koninkrijk, het Verenigd Koninkrijk en het vasteland van Europa reizen moeten aan onderstaande eisen voldoen;

  • Chip ter identificatie (moet geplaatst zijn vóór de rabiësvaccinatie);
    De kat moet moet zijn uitgerust met een goedgekeurde elektronische identificatienummer.
  • Rabiësvaccinatie (vervoer pas mogelijk minimaal 21 dagen na de eerste vaccinatie)
  • Geldig Europees dierenpaspoort
dierenpaspoort kat

Bovenstaande wordt ook daadwerkelijk gecontroleerd bij jouw kat bij de overtocht naar Engeland. Het is dus belangrijk dat je de afspraak met de dierenarts op tijd plant voor je vakantie.

Welke overtocht is het meest praktisch voor een kat om naar Engeland te reizen?

In de voorbereiding hebben we de verschillende manieren van overtocht overwogen. Daarbij was het voor ons belangrijk dat onze kat Felix bij ons kon blijven, zodat hij alleen in de camper, niet volledig in de stress zou raken.

Met de kat of poes met de boot naar Engeland is niet aan te bevelen

We hebben zowel de voorwaarden van P&O ferry’s als Stena Line bekeken. Bij beide maatschappijen moet de kat in de auto of camper blijven tijdens de gehele reis naar Engeland. Aangeraden wordt om je huisdier dan éénmalig te bezoeken om te kijken of alles goed gaat. Maar daarbij mag de kat niet uit de auto.

Een ander alternatief die gegeven wordt: De kat kan geplaatst worden in één van de aanwezige kennels op de ferry naar Engeland. Tussen al die honden leek ons dat laatste al helemaal geen goed idee. Onze kat zou dagen van streek zijn, niet echt lekker om de vakantie te beginnen.

Met de kat in de Eurotunnel naar Engeland

Wij hebben gekozen om met de kat naar Engeland te reizen via de kanaaltunnel. De Eurotunnel, ook wel bekend als de Kanaaltunnel, is een onderzeese spoortunnel die het Verenigd Koninkrijk met het Europese vasteland verbindt. Het is een populaire reisoptie voor mensen die met hun huisdieren willen reizen, omdat het een veilige en efficiënte manier biedt om het Kanaal over te steken.

Je moet hiervoor wel een eindje verder rijden, namelijk naar Calais in Frankrijk. In Calais rij je met de camper of auto via de Eurotunnel Shuttle Service naar Folkestone in Zuid Engeland. De rit in de shuttle is kort, slechts 35 minuten. Je mag gewoon in de auto of camper blijven zitten samen met je kat. Je merkt nauwelijks dat je rijdt, het is zeer comfortabel reizen.

Voor meer informatie over de planning zie de bog: plannen van een reis met camper naar Zuid-Engeland

Procedures voor een kat bij de Eurotunnel

De Eurotunnel heeft enkele regels en voorschriften opgesteld om de veiligheid en het welzijn van zowel de passagiers als de huisdieren te waarborgen. Een regel is dat huisdieren in een geschikte en veilige reismand moeten worden vervoerd. Onze kat zit altijd aan een lijntje in de camper. Wij hebben Felix ook niet opgesloten in een reismandje, onze kat liep gewoon vrij door de camper. Niemand die dit controleert.

Daarnaast moet je ook in het bezit zijn van de juiste reisdocumenten en vaccinatiebewijzen voor je kat. Het is belangrijk om deze documenten op orde te hebben om eventuele vertragingen of problemen bij de grens te voorkomen. Dit werd wel nauwlettend gecontroleerd in de pet reception.

met de kat naar Engeland door de Eurotunnel

Met de kat naar de pet reception

Voordat je kunt doorrijden naar de shuttel in de Eurotunnel moet je met je kat, voor het boarden, eerst naar de pet reception. Door deze extra controle moet je echt wel minimaal een uur voor vertrek aanwezig zijn. Liever iets meer aan de ruime kant om ook niet gestrest te moeten handelen.

Deze controle van huisdieren zit op een parkeerplaats net voor de poortjes van de Eurotunnel. Via een rotonde ga je links af, rechtdoor zijn de poortjes voor de shuttel. De pet reception is heel goed aangegeven dus het wijst zich vanzelf.

Het is wel verstandig om je kat in een (afgesloten) reismandje te doen als hij/zij erg sterk reageert op honden. Toen wij er waren stonden we te wachten in een rij tussen de honden, verder geen kat te zien. Mensen vinden het nog steeds bijzonder dat je een kat meeneemt op vakantie, maar een hond is heel normaal.

Er waren balies waar het paspoort van je huisdier wordt gecontroleerd. Het goede paspoort met daarin de gegevens van de eigenaar, onze naam werd nog even nagevraagd. De benodigde stempels en aantekeningen voor de rabiësvaccinatie werd bekeken. Daarna werd gevraagd of we de chip van de kat wilden scannen met een klein apparaatje. Dat was eenvoudig en binnen een paar seconden gedaan en waren nu klaar voor de reis.

Met de kat naar Engeland, Eurotunnel

We kregen een kaartje “Pet Travel Scheme”, die we op onze dashbord moesten leggen.

Tijdens de reis door de Eurotunnel was onze kat volledig relaxed en is de hele reis zonder enige stress verlopen. Op naar een vakantie met de camper in Zuid-Engeland.

Essentiële items om in te pakken voor het reizen met je kat naar Engeland

Als je met je kat door de Eurotunnel reist, zijn er enkele essentiële items die je moet inpakken om ervoor te zorgen dat je kat comfortabel en goed verzorgd blijft tijdens de reis. Hier is een lijst van enkele belangrijke items die je moet inpakken:

1. Reismand: Zorg ervoor dat je een stevige en veilige reismand hebt waarin je kat comfortabel kan reizen. Kies een reismand die groot genoeg is voor je kat om in te staan, liggen en zich om te draaien.

2. Water en voedsel: Zorg ervoor dat je voldoende water en voedsel meeneemt voor je kat tijdens de reis. Het is belangrijk om je kat gehydrateerd en gevoed te houden, vooral tijdens lange reizen.

3. Kattenbak: Vergeet niet om een draagbare kattenbak en wat kattenbakvulling mee te nemen, zodat je kat zijn behoefte kan doen tijdens de reis. Dit zal ervoor zorgen dat je kat zich comfortabel en schoon voelt tijdens de reis.

4. Medicatie en medische benodigdheden: Als je kat medicatie nodig heeft, zorg er dan voor dat je voldoende voorraad meeneemt voor de reis. Daarnaast is het ook een goed idee om een EHBO-kit voor huisdieren mee te nemen met basisbenodigdheden zoals verband, ontsmettingsmiddel en een thermometer.

5. Identificatie en reisdocumenten: De juiste reisdocumenten en vaccinatiebewijzen voor je kat meenemen.

Veiligheidsmaatregelen tijdens de Eurotunnel reis met je kat

Tijdens de Eurotunnel reis wordt er geadviseerd om bepaalde veiligheidsmaatregelen in acht te nemen om ervoor te zorgen dat zowel jij als je kat veilig blijven. Hier zijn enkele veiligheidsmaatregelen die je moet volgen:

1. Houd je kat in de reismand: Tijdens de reis moet je je kat te allen tijde in de reismand houden. Dit voorkomt dat je kat ontsnapt.

2. Bevestig de reismand goed: Zorg ervoor dat de reismand van je kat stevig is bevestigd in de auto om te voorkomen dat deze tijdens de reis kan verschuiven of vallen. Dit zal de veiligheid van je kat garanderen en voorkomen dat hij gewond raakt.

3. Volg de instructies van het Eurotunnel personeel: Het Eurotunnel personeel zal specifieke instructies geven met betrekking tot het reizen met huisdieren. Zorg ervoor dat je deze instructies opvolgt en eventuele vragen stelt als je iets niet begrijpt.

4. Wees voorzichtig bij het openen van de reismand: Wanneer je stopt of aankomt op je bestemming, wees dan voorzichtig bij het openen van de reismand van je kat. Je kat kan gestrest of angstig zijn na de reis en het is belangrijk om hem rustig te benaderen om te voorkomen dat hij wegrent.

3. Douanevoorschriften: Houd rekening met de douanevoorschriften bij het binnenbrengen van je kat in Engeland. Sommige voedingsmiddelen of medische producten kunnen worden beperkt of verboden, dus zorg ervoor dat je hiervan op de hoogte bent voordat je vertrekt.

4. Aankomst in een huisdiervriendelijke accommodatie: Zorg ervoor dat je van tevoren een huisdiervriendelijke accommodatie hebt geboekt waar je kat welkom is. Dit zal ervoor zorgen dat je kat zich comfortabel voelt en dat zijn behoeften worden verzorgd tijdens je verblijf in Engeland.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *