camper schorsen winter

5 tips wanneer je de camper laat schorsen in de winter

Tijdens de wintermaanden kun je de camper schorsen. Als de camper langere tijd niet gebruikt wordt dan kun je de camper schorsen in de winter, dit scheelt vaak een paar maand motorrijtuigenbelasting.

Het schorsen van de camper is gemakkelijk te regelen op de RDW site, en gaat per direct in. Volg de instructies en je hebt binnen 2 minuten de camper geschorst voor de winter.

1. Ingangsdatum en einddatum schorsing camper in de winter

De camper mag nog niet geschorst zijn op het moment dat je de camper naar de stalling rijdt. Logisch, maar in de voorbereiding is het verleidelijk om de schorsing alvast te regelen. En aangezien de schorsing direct ingaat zul je niet de eerste zijn die dit net iets te vroeg heeft doorgevoerd.

Kies bij het schorsen op de RDW site voor een schorsing voor 1 jaar, minder is niet mogelijk. Wil je de camper weer gebruiken dan kun je de schorsing per direct weer stopzetten. Dus ook als je onverwacht toch een weekend weg wilt.

2. Wat zijn de kosten voor het schorsen van een camper tijdens de winter?

Je betaald bij elke schorsing van de camper wel een aanzienlijk bedrag aan kosten.
Voor een camper (tot 3500 kg) jonger dan 15 jaar is dit € 88,05 – tarieven 2024
Voor een camper (tot 3500 kg) ouder dan 15 jaar is dit € 29,10 – tarieven 2024
Opheffen van de schorsing van de camper kost niets

Besparing voor het schorsen van een jonge camper is dus alleen zinvol als je de camper meerdere maanden schorst.

3. Moet ik de camper verzekeren tijdens het schorsen?

Het is ook niet verplicht om de camper te verzekeren als deze is geschorst. Maar als je de camper in de winter gaat schorsen omdat deze in een stalling of elders staat is het niet verstandig om de verzekering op te zeggen. (tenzij de camper een minimale waarde vertegenwoordigd). Laat de camper in de camperstalling gewoon in de verzekering, dit voorkomt onnodig risico en veel discussie bij schade. Aansprakelijkheid is altijd moeilijk aan te tonen.

4. Waar mag ik de geschorste camper parkeren?

Op de RDWs-sit is het volgende te lezen: “Tijdens de schorsing mag uw kampeerauto niet op de openbare weg staan of rijden. U hoeft in die periode geen motorrijtuigenbelasting te betalen.”
Een geschorste camper mag niet óp, maar ook niet áán de openbare weg staan. En juist de laatste toevoeging geeft nog wel eens onduidelijkheid als de camper op je eigen terrein staat.

Het is logisch dat een geschorste camper niet op de openbare weg mag rijden. Als je de camper schorst voor de winter periode is dat ook niet de bedoeling. Maar ook paden, bermen, zijkanten van wegen en openbare toegankelijke parkeerterreinen en parkeergarages behoren tot de openbare weg.

Het grijze gebied zit vaak in de openbare toegankelijke parkeerterreinen. Er is de nodige jurisprudentie geweest over het parkeren van een geschorste camper of auto welke geparkeerd stond op eigen terrein. Het gaat erom of de eigen oprit gezien kan worden als openbare weg, en daarover bestaan verschillende meningen.

Mag ik de geschorste camper op mijn eigen oprit of eigen pad parkeren?

Vaak gaan mensen ervan uit dat een eigen oprit of een eigen pad naast hun eigen huis niet tot een openbaar toegankelijk terrein behoren. Dit is niet altijd correct volgens de rechter. Als een camper op een oprit of op een pad staat, op eigen terrein, kunnen er vervelende zaken ontstaan.

Als de oprit, aan de openbare weg, niet is afgesloten of absoluut tot verboden terrein is verklaard kan de rechter beslissen dat de camper niet geschorst mag worden. Alleen een bordje “eigen terrein” is niet voldoende. Alleen als de camper achter een afgesloten hek staat of in een stalling of garage kun je de camper veilig schorsen.

5. Tijdens de schorsing van de camper APK uit laten voeren

Een geschorste camper hoeft niet APK gekeurd te zijn, hij rijdt immers niet op de openbare weg. Maar op de dag dat de schorsing wordt opgezegd en je weer gaat rijden moet de camper wel APK gekeurd zijn.

Daarom is er een uitzonderingen wanneer je tijdens de schorsing wel op de openbare weg mag rijden.
Je mag een APK-keuring uit laten voeren als je camper geschorst is tijdens de winter. Daarvoor mag je de camper naar een keuringstation rijden. Uiteraard zitten daar een aantal voorwaarden aan:

  • Het moet een RDW erkend bedrijf zijn waar de APK wordt uitgevoerd.
  • Je moet een afpsraak bevestiging kunnen laten zien als je wordt aangehouden.
  • Je moet de kortste route nemen van de stalling naar het keuringsstation.

Andere relevante artikelen

Camper winterklaar maken voor de stalling

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct downloaden van mooie routes
Voor al je camperplaatsen