Welkom bij InfoCamper.nl, informatie voor iedereen die de wereld wil verkennen vanuit het comfort van een camper! Als beginnende camperaar sta je aan het begin van een opwindend avontuur vol vrijheid, ontdekking en onvergetelijke ervaringen. Om je op weg te helpen naar een geslaagde kampeertrip, delen we hier 10 waardevolle tips die je reis soepeler en plezieriger zullen maken.

1. Koop de Juiste Camper voor Jouw Avontuur

De eerste stap op weg naar een geweldige campervakantie is het kopen van de juiste camper. Overweeg je behoeften, budget en de grootte van je reisgezelschap bij het selecteren van het ideale voertuig voor jouw avontuur. Zeker als je een beginnende camperaar bent, koop dan niet de eerste beste camper, want eenmaal kijken ben je verkocht. Er zijn een aantal grote beurzen die je kunt bezoeken om een idee van verschillende soorten en maten te krijgen. In Hardenberg en Utrecht zijn elk jaar grote beurzen waar je als beginnende camperaar heel veel ideeën op kunt doen.

Weet je ongeveer wat je wilt huur dan eerst een camper, want alleen zo ondervind je wat voor jou belangrijk is. Een verkoper kan je dit niet vertellen, ondervindt het zelf. Iedereen is verschillend en vindt andere dingen belangrijk of handig. Een camper is niet zomaar een aankoop. Vergelijk het met een woning, als je er eenmaal in woont ontdek je wat je de volgende keer anders wilt.

Er zijn meerder bedrijven die campers verhuren;

Campers kopen en huren is echt booming business, hierdoor zijn er ook veel bedrijven die campers verhuren.

Goboony heeft het grootst aanbod campers in Nederland en ze hebben echt een heel divers aanbod omdat ze campers van particulieren aanbieden. Eigenaren van campers kunnen hun eigen camper te huur aanbieden via Goboony. Hierdoor kun je kijken welke camper het dicht bij jouw toekomstige camper in de buurt komt. Voor je een camper koopt kun je deze uitproberen zonder risico.

WorldWideCampers.com werkt met een groot aantal camperverhuurders samen in Australië, Amerika, Canada, Nieuw-Zeeland, Zuid-Amerika, Zuidelijk Afrika en Europa. Hierdoor wordt er altijd een passende camperhuur offerte samengesteld.

2. Zorg voor een goede camperstalling

Heb je voor het eerst een camper gekocht dan is het huren van een goede camperstalling een uitdaging. Caravan stalling bij de boer of elders? Waar moet je op letten bij een camperstalling bij de boer? Hoe is het met aansprakelijkheid geregeld en wat moet er verzekerd worden?

op https://infocamper.nl/tips-voor-het-huren-camper-stalling/ lees je veel gestelde vragen waarop ervaren camperaars en bedrijven de antwoorden hebben gegeven.

Verzeker je camper goed!

Als je de camper hebt gekocht kijk dan goed naar de verzekering. Is alles gedekt zoals jij dit wilt? Ook in als de camper in de stalling staat moet de camper verzekerd blijven.

3. Oefen het Rijden met Je Camper

Voordat je de open weg op gaat, is het essentieel om vertrouwd te raken met het rijden van je camper. Neem de tijd om te oefenen manoeuvreren, parkeren en veilig rijden, zodat je vol vertrouwen de weg op gaat. Het inschatten van breedte en hoogte voor takken en bruggen is ook erg belangrijk. We hebben inmiddels veel schades gezien door laaghangende takken.

Welk rijbewijs moet ik voor de camper hebben?

Als jouw camper een maximaal gewicht van 3.500 kilo heeft en het voertuig is geschikt voor het vervoer van maximaal 8 personen (jezelf niet meegerekend)? Dan heb je genoeg aan een rijbewijs B. Voor zwaardere campers moet er een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) hebben. Met het gewicht van de camper wordt de toegestane maximummassa bedoeld. Dit is het lege gewicht + het maximale laadvermogen.

4. Camperroute en bestemmingen plannen of juist niet?

Een goed doordachte route en bestemmingsplanning zullen je helpen om het meeste uit je kampeertrip te halen. Houd rekening met de reistijd, bezienswaardigheden onderweg en de beschikbaarheid van voorzieningen zoals campings en kampeerplaatsen.

Maar ga niet alles tot in detail uitstippelen! Het leukste van reizen met de camper is je vrijheid, juist dat maakt het speciaal. Als je alles uitstippelt is de vrijheid toch minder. Wij stippelen de reis op grote lijnen uit maar kijken onderweg waar we langer willen blijven of juist niet. Dit kan van veel dingen afhangen, mooie omgeving, onverwachts belevenissen, dorpsfeesten, tegenvallers op de weg, het weer, etc. Ontmoet nieuwe mensen en laat je verrassen door de onverwachte hoogtepunten van je reis.

Wij downloaden bij iedere reis een pdf-route van het gebied waar we naar toe willen. De download is een gids met veel tips en bezienswaardigheden en we maken dan zelf ons eigen route. Het is een ontzettend handige manier om alle bezienswaardigheden langs de route inzichtelijk te hebben. Hierdoor kun je kiezen wat jij leuk vindt.

Uit ervaring kan ik zeggen dat zonder deze route we veel bezienswaardigheden niet zouden kunnen vinden of niet weten dat ze er waren. Voor ons ieder jaar weer een goede keuze, hierdoor hebben we echt veel meer gezien. Op deze site hebben we ook verschillende routes beschreven zoals wij onze campervakantie plannen.

Om eenvoudig campings of een camperplaats te vinden gebruiken wij de app van ACSI. Er zijn bij ACSI ook campinggidsen te koop die ontzettend veel informatie bieden over allerlei camperplaatsen in Europa. Ook is een camperkaart aan te raden als je vaak buiten het seizoen op vakantie gaat. Een camperkaart van ACSI geeft veel korting, zie https://infocamper.nl/verschillen-tussen-de-anwb-kampeerkaart-en-de-campingcard-acsi/ . In alle gidsen zit ook de CampingCard ACSI-kortingskaart voor voordelig kamperen in het laagseizoen!

5. Maak een Checklist van Essentiële Items

Voorkom dat je belangrijke items vergeet door een checklist te maken van essentiële kampeeruitrusting, zoals voedsel, water, EHBO-kit en campingbenodigdheden. Controleer deze lijst grondig voordat je vertrekt.

Zeker als je een beginnende camperaar bent heb je nog niet alles standaard in de camper liggen. Dus denk goed na wat noodzakelijk is en wat thuis kan blijven liggen. Het is wel belangrijk om te realiseren met welke weersomstandigheden jij gaat camperen en wat je daarvoor nodig bent. Neem niet teveel mee, dit is allemaal gewicht en veel heb je in een camper niet nodig.

6. Leer de Regels en Voorschriften

Voordat je op pad gaat, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de regels en voorschriften met betrekking tot kamperen in de gebieden die je wilt bezoeken. Respecteer de lokale wetten en het milieu om een positieve kampeerervaring te garanderen. In sommige landen mag je wild kamperen, maar in de meeste landen is dit inmiddels verboden.

Maar ook even inlezen wat de voorschriften en regels zijn op de weg in een bepaald land. Dat kan soms best afwijkend zijn van Nederland. Kijk als voorbeeld op “tips voor rijden met een camper door Engeland

7. Ken Je Camper Voorzieningen

Neem de tijd om vertrouwd te raken met de voorzieningen in je camper, zoals het toilet, douche, fornuis en koelkast. Zorg ervoor dat je weet hoe je ze veilig en efficiënt kunt gebruiken voor een comfortabel verblijf onderweg. Natuurlijk leest bijna niemand, ook een beginnende camperaar niet, het hele instructieboekje door voordat je weggaat. Maar zorg wel dat je het bij je hebt. Wij hebben iedere vakantie wel een klein dingetje die we opzoeken in het boekje van de camper. Ook kun je veel terugvinden op internet.

8. Respecteer de Natuur

Als liefhebbers van de natuur is het onze verantwoordelijkheid om deze te beschermen en te behouden. Laat geen afval achter, respecteer de lokale flora en fauna, en volg de principes van “leave no trace” tijdens je kampeeravonturen.

De laatste jaren zijn er zo ontzetten veel campers bij gekomen waardoor het veel voller wordt op de verschillende camperplekken. De kleine community is uitgegroeid tot een veelzijdig en grote toeristenbranche. We horen steeds meer klachten over camperaars die overal gaan staan voor overnachtingen waar het niet gewenst is. Laten we onze verantwoordelijkheid nemen voor mens en natuur zodat het voor iedereen leuk blijft.

9. Wees Voorbereid op Noodsituaties

Hoewel we hopen dat je kampeertrip probleemloos verloopt, is het altijd verstandig om voorbereid te zijn op noodsituaties. Zorg ervoor dat je een noodplan hebt en weet wat je moet doen in geval van pech, ongevallen of andere noodsituaties.

10. Geniet van Elke Moment

Last but not least, vergeet niet om te genieten van elke moment van je kampeeravontuur. Van adembenemende landschappen tot gezellige steden en dorpen, maak herinneringen die een leven lang meegaan en koester de vrijheid van een campervakantie.

Met deze 10 tips ben je klaar om de wereld te verkennen als een echte beginnende camperaar. Dus pak je spullen, start je motor en ga op weg naar avontuur! Happy camping!

Tags:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *