camperreis door polen

Wij zijn met de voorbereidingen bezig van een camperreis, van 3 weken, naar Polen. We hebben al veel landen bezocht maar Oost-Duistland en Polen hebben we nog nooit met de camper bezocht. We bereiden de camperroute door Polen niet tot in detail voor maar op grote lijnen. In dit artikel alles wat wij willen weten voordat we met de camper naar Polen vertrekken.

In de voorbereiding van een camperreis naar Polen zijn voor ons verschillende thema’s belangrijk.

  • We bepalen eerste een aantal punten die we echt willen gaan bezoeken
  • We downloaden de complete rondreis van Polen waardoor we veel ideeën krijgen
  • Op internet gaan we ons inlezen over bijzondere situaties op de weg, evt tolwegen of andere regels waar we rekening mee moeten houden.
  • Ervaring van andere camperaars kunnen ideeën of aandachtspunten opleveren.
  • We lezen alles met betrekking tot veilig reizen in Polen, zeker met betrekking tot het grensgebied met Wit-Rusland en Oekraïne.
  • We zorgen dat we een app hebben waar de campings, camperplaatsen of andere mogelijkheden voor overnachting staan vermeld. Campercontact, park4night, ACSI campeerplaatsen digtiaal zijn een aantal voorbeelden.
  • Aan de hand van bovenstaande maken we een heel globale route, maar met het idee dat we tijdens de reis nog van alles kunnen aanpassen en wijzigen naar gelang onze ervaring ter plekke. Dat is wel het campergevoel.

Bovenstaande punten worden één voor één beschreven in dit artikel.

Waarom Polen als camperroute

Polen is niet het eerste land waar je aan denkt als je met de camper gaat reizen. Er zijn 4 redenen waarom wij voor een camperreis door Polen hebben gekozen.

  1. We willen beslist Auschwitz en Krakau één maal in ons leven bezoeken, staat al langere tijd op ons lijstje. Misschien niet de ideale bestemming voor een fijn vakantiegevoel, maar wel een bestemming die veel indruk achter kan laten.

  2. Polen is nog relatief rustig., ook in de zomervakantie. We willen onze reis niet helemaal plannen en elke camping op voorhand vastleggen. Helaas moet dit steeds vaker als je naar het zuiden reist. Dit is niet het campergevoel die wij zoeken. We vinden het jammer dat de campings vaak vol zitten in het hoogseizoen en waarbij we ver van te voren moeten boeken. Heel anders dan een aantal jaar geleden. Dus zoeken we landen waar dit nog niet zo is. Helaas zijn wij gebonden aan het hoogseizoen in verband met werk.

  3. Wist je dat Polen behoort tot de meest beboste landen van Europa? Je kan vanuit vrijwel elke stad snel een grote bos bereiken. Er zijn maar liefst 23 beschermde gebieden, de nationale parken, met een enorme variatie aan dieren die er leven. Aangezien wij wandelaars zijn is dit voor ons ook een heerlijk vooruitzicht.

  4. We zijn al in veel landen geweest en zoeken een nieuwe bestemming, spannend, avontuurlijk en anders. Polen is een land met een rijke geschiedenis en het land wordt volgens velen onderschat als vakantieland. Mooi om te ontdekken dus!

Punten of steden die we echt willen bezoeken in Polen

Verkeersregels en bijzondere regels in Polen voor een camper

Voor een camperreis naar Polen zijn de verkeersregels natuurlijk belangrijk. De verkeersregels komen heel erg overeen met de Nederlandse verkeersregels. Bijzonder is wel dat je ook verplicht bent overdag verlichting te voeren.

De snelheden voor campers < 3.500 kg binnen de bebouwde kom is 50 km/uur, buiten de bebouwde kom is dit 90 km per uur, tenzij anders is aangegeven.
Op autowegen mag je overwegend 100 km/ uur en autosnelwegen zelfs 140 km/ uur.

De volledige verkeersregels in Polen zijn te lezen op de site van de ANWB

Tolwegen of vignetten in Polen voor campers

Er zijn een drietal tolwegen voor campers < 3.500 kg, nl:

  • A1 Gdansk o Torun
  • A2 Swiecko – Konin
  • A4 Katowice – Krakau

Voor zwaardere campers zijn er meerdere wegen waar tol geheven wordt.

milieuzones verkeersbord Polen

Polen kent nog geen milieuzones of vignetten (juni 2024). Er is wel sprake dat Warschau een milieuzone instelt vanaf 1 juli 2024, dus kijk wel goed uit of deze daadwerkelijk zijn doorgevoerd in de zomervakantie van 2024. Andere steden bereiden ook na 2025/2026 milieuzones voor. Op snelwegen is een milieuvignet in Polen niet nodig.

Milieuzones zijn te kerken aan dit verkeersbord, hiernaast afgebeeld.

Is Polen een camperland met camperroutes?

Polen heeft een oppervlakte van 312.000 km² en een inwonertal van ca 38 miljoen. De hoofdstad en grootste stad van het land is Warschau. Polen is dus bijna 8 x zo groot als Nederland, groter dan wij dachten. Dus er zullen keuzes gemaakt moeten worden als je in 3 weken Polen wilt verkennen.

Ervaringen van camperaars door Polen

“Mooie rit door Polen gemaakt, toch wel goede slaapplaatsen gevonden (had blijkbaar verkeerd idee over Polen) goed weer gehad en mooie plaatsen gezien. Ook Auschwitz aangedaan, wij waren inderdaad aangedaan…mag nooit vergeten worden wat daar heeft plaats gevonden!”

“Heb er 30 jr gewoond en kan enkel zeggen DOEN! Polen heeft een hele mooie natuur, mooie kust met leuke plaatsen, Gdansk, Gdynia, Sopot een echte aanrader. ( campings zijn tegenwoordig niet meer zo goedkoop, :camping 45 sopot” hele goeie). Mazury is een heel mooi gebied met veel watersport. De andere kant mooie berg dorpen en natuurlijk Krakau, Zakopany de moeite waard. Denk er wel aan dat er betaalde autobahn is en dat moet je via internet betalen. Je kunt er tegenwoordig zonder slagbomen in maar als je niet betaald krijg je de bon thuis.”

“Wij vonden polen niet erg leuk om doorheen te toeren. Maar Auschwitz is heel indrukwekkend. In Auschwitz kan je tegenover de ingang overnachten voor 10,- euro. Je kan ook naar de zoutmijnen in Wieliczka, hier mag je op de parkeerplaats overnachten, heel bijzonder….kapel, balzaal, woningen zijn onder de grond te bezichtigen….verder niet veel camperplaatsen( camping weet ik niet, daar staan we nooit)”.

” Polen 🇵🇱 is een heel veilig land. Wij zijn in augustus met de camper naar Auschwitz geweest😔. Op 300 meter hotel Imperial. Daar kun je met de camper parkeren en eventueel overnachten. Krakau en Zakopane ook erg mooi om heen te gaan!”.

“Prachtig land!! Twee x geweest (noord en zuid) geweldig gehad! Voelde voor ons heel veilig met een oude camper en twee kinderen.”

Natuurlijk zijn er diverse meningen, maar 90% is positief en ik heb de indruk van de vele reacties die ik gelezen heb dat het een relatief veilig land is (niet anders dan Nederland), waarbij je met de camper prima kunt overnachten.

Is het veilig om met de camper naar Polen te reizen?

De grenzen met Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland zijn tegelijkertijd de buitengrens van de Europese Unie en het Schengengebied. En daar ligt wat ons betreft twijfels. Kun je in deze tijd veilig in Polen reizen en willen we zo dicht bij oorlogsgebied reizen?

Volgens het reisadvies van de rijksoverheid is de kleurcode van het reisadvies voor Polen groen. Je kunt hierheen reizen. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Ook de Belgische reisadviezen geven aan dat het veilig is om naar Polen te reizen met de camper, met 1 toevoeging: “Aan reizigers wordt aanbevolen om extra waakzaam te zijn in het grensgebied tussen Polen en Wit-Rusland vanwege een migratiecrisis waarbij er een verhoogd risico is op illegale grensoverschrijdingen en veiligheidsproblemen”. Toch iets om rekening mee te houden.

Polen wordt ook nog wel eens geassocieerd met criminaliteit, maar dit is niet anders dan andere toeristische landen. Polen is een veilig land, waar je zonder problemen over straat kunt lopen. Uiteraard is het verstandig om zorgvuldig om te gaan met je persoonlijke eigendommen zoals paspoorten, telefoon, geld of pinpassen. Je bent als toerist herkenbaar en, zoals in alle vakantielanden, daar door een potentieel doelwit voor zakkenrollers.

Bovenstaande lijkt allemaal positief, dus wij kiezen er voor om daadwerkelijk een camperreis naar Polen te plannen.

Onze camperreis door Polen in grote lijnen

Er is een kustlijn langs de Oostzee van maar liegst 524 km. Er zijn witte zandstranden en lange strandpromenades. Swinemünde is een van vier keizerlijke badplaatsen die de moeite waard schijnen te zijn. Ook met de fiets kun je tot aan Danzig (Gdansk), een mooie Poolse havenstad, goed fietsen langs ongerept landschap.

De 23 nationale parken in Polen liggen verspreid over het land en onder andere op onderstaande route. Dus deze kun je inplannen wanneer je daarvoor ruimte of tijd hebt.

Maar onze punten of steden die wij willen bezoeken liggen hoofdzakelijk in het midden en zuidelijk deel van Polen.

voorbereiding camperreis door Polen

Voor een volledige rondreis door polen zoals beschreven in de complete rondreis staat ca 4000 km. Daarboven komt de reis, door Duitsland, naar Polen. Van Utrecht naar Poznan is dit minimaal 875 km.
Voor een vakantie van 3 weken is dit voor ons teveel km, dus keuzes maken! Wij besluiten om de Oostzee over te slaan, misschien voor een volgende keer.

De camperreis naar Polen toe

Op moment dat wij thuis in de camper zitten hebben we vakantie en doen het rustig aan. Wij rijden op 1 dag maximaal 700 – 800 km, maar liever nog minder. De eerste dag van de camperreis naar Polen rijden we daarom ook niet in 1 dag naar Polen maar willen we eerst het gebied Harz in Duitsland gaan verkennen. Een mooie tussenstop die op de weg naar Polen ligt.

Er is een Harzer Grensweg, een wandelroute door een bosrijk gebied. Het is het voormalig grensgebied tussen Oost- en West-Duitsland, een uniek en ongerept natuurlandschap met veel aandacht voor de geschiedenis. Onze eerste bestemming wordt Bad Harzburg (B). Vanaf Bad Harzburg kun je schitterende wandelingen maken. De zogenoemde Teufelsstieg is een wandelpad dat rechtstreeks leidt naar de nabijgelegen Brocken, de hoogste berg van de Harz.

Bad Harzburg de stad is gemakkelijk te bereiken via de B 4. Vanaf Utrecht is het 465 km, voor ons ideaal voor een fijne tussenstop. We beslissen ter plekke of dit een tussenstop van 1 of 2 nachten wordt.

Met de camper naar Polen

Vanaf Bad Harzburg gaat de camperreis door naar Polen naar Poznan, dit is ca 510 km.
Vanaf Poznan vervolgen we onze weg naar Warschau. Met de gedownloade pdf van complete rondreis van Polen bepalen we de verdere route, richting het zuiden, waarbij we onze punten of steden die we echt willen bezoeken natuurlijk op de route plannen.

De voorbereiding van de camperroute door Polen doen wij op grote lijnen. Wat we onderweg tegenkomen en hoelang we op een plek blijven is geheel afhankelijk van wat we tegenkomen, de weersomstandigheden of andere onverwachte avonturen. Een verslag van de vakantie volgt in september 2024.

Andere routes en ervaringen

Onze camperroutes kun je lezen op deze site.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *