Mooiste meer van Noord-Italië

In de zomer van 2021 zijn we, met de camper, naar het mooiste meer in Noord-Italië gereden. Dit waren niet de grote toeristische meren maar we hebben kleinere meren gevonden die zoooo mooi waren! Het mooiste meer van Noord-Italië is, zonder twijfel, het Meer van Molveno.

Rijdend met de camper door Noord-Italië

Ik moet eerlijk zeggen dat we Lago di Molveno bij toeval zijn tegengekomen. We wilden de Duitse Alpenstrasse rijden, maar er viel zoveel regen dat we doorgereden zijn naar Noord-Italië. Het idee was om naar het Garda Meer te gaan, naar vrienden, om vervolgens een aangepast route te rijden langs de mooiste meren van Noord Italië. Lang leve de camper!

Op het moment dat we geen zin meer hadden om verder te rijden zijn we aan het zoeken gegaan naar een camperplaats in de buurt. In de app zagen we een camperplaats aan een meer gelegen, daar zouden we naar toe gaan voor één overnachting. Wel nog een eindje rijden, maar hadden we tenminste al één meer te pakken op onze aangepaste “merenreis”. Het was een meer ten noorden van het toeristische Gardameer, het Meer van Molveno oftewel Lago di Molveno. We hadden niet verwacht dat we het mooiste meer van Noord-Italië al hadden gevonden.

De route naar het Meer van Molveno was wel een weg met veel haarspeldbochten en smalle weggetjes. Maar eenmaal aangekomen keken we werkelijk onze ogen uit, wat was het mooi.

Meer van Molveno, Lago di Molveno

Het Meer van Molveno is een groot bergmeer in de Italiaanse regio Trentino-Alto Adige, in het noorden van Italië. Het heeft een hoogte van 864 meter boven zeeniveau en een oppervlakte van ongeveer 3,3 vierkante kilometer. Het ligt 40 km van Trento en net boven het Garda meer.

Vanaf het meer zie je de majestueuze toppen van de Brenta Dolomieten, enorm imponerend. Een uitzicht waar je niet genoeg van kunt krijgen. Je bent omringt door de Dolomieten. Het meer van Molveno ligt namelijk tussen het Brenta gebergte en de berg Paganella.

Het mooiste en schoonste meer van Noord Italië

Het Meer van Molveno is zes jaar achtereen uitgeroepen het mooiste meer van Noord Italië door de Italiaanse touroperators. Het wordt ook vaak het pareltje van de Dolomieten genoemd. Het water van het meer is kristalhelder en je kunt er dus uitstekend zwemmen, varen en vissen. Het is schoonste meer van Italië, maar het water is eerlijk gezegd wel koud. Er zijn verschillende stranden rond het meer waar bezoekers kunnen ontspannen en genieten van de zon.

Ook kinderen kunnen zich hier prima vermaken in de diverse speeltuinen, speelweides en sportvelden die aanwezig zijn bij het meer van Molveno. Een vakantie dus voor het hele gezin.

mooiste meer van Noord-Italië

De parel van de Dolomieten, Molveno

Het dorp Molveno is direct gelegen aan het meer tussen de bergen. Molveno zelf is toeristisch en heel gezellig, met typisch Italiaanse smalle steegjes. Er zijn pittoreske restaurants en barretjes waar je prima kunt vertoeven.

Molveno is een oud dorp met veel historie. Het dorp heeft in de historie twee maal een grote brand meegemaakt, in 1791 en de brand van 1921. Doordat groepen huizen dicht bij elkaar stonden met daartussen kleine steegjes greep de brand enorm snel om zich heen.

Begin 1900 begon voor Molveno het toerisme belangrijk te worden. Tussen 1920 en 1930 werden nieuwe huizen gebouwd die meer gericht waren op toerisme, zoals hotels, restaurants en bars. Er kwamen steeds meer berggidsen die de toeristen rond konden leiden door de bergen. Naast de landbouw en de veeteelt zagen de inwoners steeds meer mogelijkheden om ook inkomen te generen in de toeristische sector.

Molveno werd een belangrijk vertrekpunt voor alpinisten die de toppen van de Dolomieten wilden beklimmen. En geleidelijk aan werd Molveno een toeristisch maar zeer gezellig dorp waar verschillende outdoor-activiteiten worden georganiseerd.

Activiteiten rondom het mooiste meer van Noord-Italië.

Wandelen: Het gebied rond het meer van Molveno biedt ook tal van wandelmogelijkheden, variërend van ontspannende wandelingen langs het meer tot uitdagende bergwandelingen. Midden in Molveno is een dalstation waar je met een kabelbaan omhoog kunt naar het plateau van Pradel, bij het eindstation zijn diverse bergwandelingen te maken met adembenemende uitzichten.

Mountainbikeroutes: Er is maar liefst 400 km aan mountainbikeroutes in Molveno, zowel singletracks tot enduroroutes. Vooral de downhill routes zijn wel heel spectaculair. Mountainbikers gaan met de lift omhoog om zicht vervolgens naar beneden te storten. Dat leek ons toch behoorlijk heftig.

Outdoor-activiteiten: Er zijn ook verschillende andere outdoor-activiteiten beschikbaar in de omgeving. Op het meer is er gelegenheid om duo-paraglide te maken. Rond het meer zijn er verschillende sportvelden en sportweides waar je kunt tennissen of ander sporten kunt beoefenen. In de winter is er een ski-gebied op slechts 4 km van Molveno.

De stad Trento is een prachtige oude Italiaanse stad die zeker de moeite waard is om te bezoeken. Maar uiteraard kun je ook gewoon aan het strand gaan liggen om te genieten van de omgeving en het relaxte strandleven. (mits het mooi weer is natuurlijk)

camperreis naar de Dolemieten
eigen foto

Camperplaats bij Molveno

Er is een camperplaats en een camping aan het mooiste meer van Noord Italië. De camping is vrij duur en heeft niet heel erg goede recensies. De camping zou nog worden gerenoveerd.

Op de camperplaats van Molveno heb je een overweldigend uitzicht op de dolomieten. Vanuit de camper kun je de punten van de bergen zien, echt prachtig. Het is een gemeentelijke parkeerplaats voor campers op slechts 5 minuten afstand lopen van het meer en het dorpje.

De tijdelijke parkeerplaats heeft geautomatiseerde in- en uitgangen. Officieel mag je hier maar 48 uur staan, maar langer geeft ook geen problemen. Naar mijn mening is dat ook veel te weinig om alles te verkennen rond het mooiste meer van Noord Italië.

Op 2 minuten afstand is er een supermarkt waar je levensmiddelen kunt kopen. Op de camperplaats is stroom en een waterpunt. Er zijn verder geen sanitaire faciliteiten, dus je moet in je camper evt. douchen en toiletteren. (Je kunt natuurlijk ook naar een restaurant gaan voor een lunch of diner en direct van de gelegenheid gebruik maken).

Tip: Op werkdagen is er ruimte voldoende, is onze ervaring. Wij waren er in het hoogseizoen, maar in het weekend stroomt de parkeerplaats vol met Italianen. Woensdag en Donderdag stonden we er vrijwel alleen, maar vrijdagsmiddags begon de stroom campers binnen te komen tot ‘s-avond heel laat. Zaterdag was de camperplaats hutje mutje vol. Wij zijn zondagochtend doorgereden naar het volgende meer, het Gardameer. (was overigens echt een afknapper, zeer druk, lawaaierig, schreeuwerig, niets voor ons)

Camperplaats Molveno Dolemieten

Meer van Molveno, het mooiste meer van Noord-Italië

Het Meer van Molveno is een populaire bestemming voor toeristen die van de natuur houden en graag activiteiten in de buitenlucht doen, zoals wandelen, fietsen en zwemmen. Maar toen wij er waren, in de zomer (augustus 2021), was er geen Nederlander te zien, het waren voornamelijk de Italiaanse toeristen.

In deze vakantie hebben we diverse meren in Noord-Italië gezien. We kunnen achteraf zeggen dat we vooral van de meren in Italië houden waar natuur, bergen en uitzicht belangrijk zijn maar ook moeten er mogelijkheden zijn voor wandelen en fietsen.

Voor ons was het Meer van Molveno oprecht het mooiste meer van Noord-Italië. En we komen zeker nog een keer terug. Een second best was overigens het Ortameer, misschien later hierover meer.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct downloaden van mooie routes
Voor al je camperplaatsen