We horen steeds vaker verhalen over grote schades omdat een steenmarter de kabels van de camper hebben doorgebeten. De schade kan al snel oplopen tot € 1000,– of zelfs meer.

Als er steenmarters in of bij je camper zijn, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere schade te voorkomen. Steenmarters zijn knaagdieren die graag knagen aan kabels, leidingen en isolatiemateriaal, wat kan leiden tot ernstige schade aan uw voertuig.

Is er iets tegen te doen? Zijn er simpele manieren te verzinnen waardoor een steenmarter geen interesse meer heeft in de kabels van je camper? We hebben inmiddels veel tips & trucs, middeltjes of andere werkwijzes gehoord die worden aangeraden om de marter bij de camper te weren. Of ze allemaal even efficient zijn, daar zijn de meningen sterk over verdeeld.

Hoe zien steenmarters eruit?

Tot mijn verbazing heb ik, een aantal keer, een steenmarter heel goed kunnen bekijken. In onze woonkamer hebben we ramen tot de grond, hierdoor zien we regelmatig zoogdieren voorbij lopen. Zo ook een steenmarter die langzaam voorbij het raam liep. De eerste keer schrok ik en wilde hem zo snel mogelijk weg jagen. Maar tot mijn verbazing zijn ze niet schuw, ondanks mijn geklop op het raam bleef hij gewoon zitten en keek me recht aan.

De steenmarter heeft ongeveer het formaat van een kleine kat, maar heeft kortere poten. De vacht is grijsbruin, met een witte bef. De steenmarter heeft echte kraaloogjes en een grote lang ronde staart. Hij lijkt ook wel op een grote eekhoorn.

De steenmarter is vooral ‘s-nachts actief en komt in het oosten van Nederland het meeste voor. Steenmarters eten van alles van kleine dieren tot plantaardig voedsel, maar eten ook menselijk voedsel uit afvalbakken. Ze hebben een voorliefde voor eieren en slepen die mee naar een rustig plekje. Wij hebben zelfs de eieren van de buurman onder onze dakpannen gevonden.

Doordat er steeds meer steenmarters komen wordt de overlast ook steeds groter. De kans dat een steenmarter in de camper kruipt wordt ook steeds groter. Ook kan een steenmarter in huis veel geluidsoverlast en stank verspreiden. Het doden van steenmarters is illegaal en zelfs strafbaar. 

Waarom bijten steenmarters aan de kabels van de camper?

Waarom de steenmarter aan leidingen en kabels van de camper knagen, is niet goed bekend. Er zijn drie veel gehoorde reden:

 • Steenmarters zoeken een beschutte plaats en vinden die onder de motorkap van de camper. Soms vind je zelfs een soort van nest onder de motorkap, met bladeren of ander materiaal. Om meer ruimte te creëren, knagen de steenmarters slangen en kabels door.
 • Kabels of ander isolatiemateriaal in uw camper scheiden een vislucht af doordat er vismeel of visolie gebruikt wordt bij het vervaardigen van de kabels. Steenmarters zijn gek op vis dus gaan ze op zoek naar iets eetbaars op de kabels.
 • Omdat marters uitgesproken speels en heel nieuwsgierig zijn, is niets wat ze in de motorruimte vinden, veilig voor hen. Kabels, issolatiemateriaal en plastic behuizingen worden gretig aangeknaagd of zelfs doorgebeten. 

De kans op schade door een steenmarter is niet voor alle campers even groot. Bij sommige campers zijn de motorruimtes beter afgeschermd dan andere campers. Bij nieuwere campers zijn de kabels vaak beter geïsoleerd en zijn de koppelingen van de kabels beter afgeschermd, waardoor de kans op schade kleiner is.

Hoe kun je een steenmarter weren uit de camper?

Eén ding is wel duidelijk over steenmarters, ze houden niet van hoge geluiden en sterke geuren. Ze zijn altijd op zoek naar voedsel en schuilplaatsen.

Er zijn verschillende manieren om een steenmarter daadwerkelijk uit je camper te houden:

 1. Zorg dat er geen voedsel in de camper aanwezig is. Dit kan steenmarters aantrekken. Verwijder alle etenswaren en drinken en zorg ervoor dat er geen restjes afval achterblijven.
 2. Vermijd in ieder geval loshangende kabels, verstevig de kabels met kabelhulzen die bij veel garages verkrijgbaar zijn.
 3. Gebruik sterke geuren die steenmarters afstoten. Zoals mottenballen, peper, parfum, ammoniak, bleekwater. Plaats deze geuren op strategische plekken rondom de camper. Veel mensen plaatsen twee toiletblokjes in de motorblok van de camper. Dit geeft goede resultaten.
  Er is ook een antimarter spray of marter-away op de markt die te koop is voor ca € 15,–
 4. Plaats een marterverjager: Er zijn speciale marterverjagers op de markt die een geur van ultrasone frequentie afgeven die steenmarters afschrikken.
 5. Maak gebruik van elektrische schrikdraad. Dit is een effectieve manier om steenmarters op afstand te houden. Let op: dit kan wel gevaarlijk zijn voor andere dieren en mensen.
 6. Zet de camper met de voorwielen in een plas. Steenmarters hebben een hekel om natte voeten te krijgen.
 7. Maak een raam van kippengaas en parkeer de voorwielen op het gaas. Een steenmarter zal hier niet overheen lopen. Het kippengaas moet dus iets groter zijn dan het motorblok. Het is even een werkje, maar werkt goed.

Niet alle manieren zijn op lange termijn even effectief, het ligt ook vaak aan de omstandigheden. Als een marter in de omgeving van de camper geen schuilplaats kan vinden zal de camper eerder aantrekkelijk worden. Er zijn voorstanders van alle voorgaande punten., maar het gebruik van kippengaas is het meest beproeft en werkt zeker efficient.

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct downloaden van mooie routes
Voor al je camperplaatsen