Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /home/samenw1q/infocamper.nl/wp-includes/functions.php on line 6078
Wildkamperen of vrij kamperen in Europa - Camper info
Deprecated: Functie is_staging_site is sinds versie 3.3.0 verouderd! Gebruik in plaats daarvan in_safe_mode. in /home/samenw1q/infocamper.nl/wp-includes/functions.php on line 6078
camperparkeerplaats

Wildkamperen of vrij kamperen met een camper is in sommige landen van Europa toegestaan, maar in andere landen niet. Het is belangrijk om de lokale wetgeving te kennen voordat je besluit om ergens wildkamperen te gaan.

Wildkamperen in Europa met camper kort samengevat

In de landen van Europa zoals Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië is wildkamperen over het algemeen niet toegestaan ​​en riskeer je boetes als je betrapt wordt.

In andere landen van Europa zoals Zweden, Noorwegen en Finland, is het wel toegestaan ​​om vrij te kamperen in de natuur, mits je rekening rekening houdt met de omgeving en geen schade toebrengt aan de natuur.

Wat is wildkamperen ?

Wildkamperen of wild kamperen is een vorm van camperen waarbij mensen in hun camper overnachten op een plek die niet officieel als kampeerplaats wordt aangeduid.

Wat is: Campinggedrag niet toegestaan ?

Verwar wildkamperen of vrijkamperen niet met de term campinggedrag. Soms lees je op een regelement van een camperplaats dat campinggedrag niet is toegestaan. Dit betekent dat je wel mag overnachten op de camperplaats maar verder niet mag uitpakken. Er mogen geen stoelen, tafels andere zaken buiten de camper gezet mogen worden. Ook de luifel uitdraaien mag dan niet.

Waarom is wildkamperen verboden?

Wildkamperen is verboden om verschillende redenen:

  1. Bescherming van de natuur: Wildkamperen kan de natuurlijke omgeving beschadigen. Het kan leiden tot bodemerosie, verstoring van de flora en fauna en vervuiling van het milieu door bijvoorbeeld het achterlaten van afval van het maken van open vuur. Om de natuurlijke omgeving te beschermen, hebben veel landen wetten en regels die wildkamperen beperken of beperken.

  2. Veiligheid: Wildkamperen met de camper kan risico’s met zich meebrengen, zoals brandgevaar, de aanwezigheid van wilde dieren zoals beren, wolven of slangen. Om de veiligheid van kampeerders en omgeving te waarborgen, zijn er regels voor kamperen op specifieke plaatsen, zoals campings.

  3. Overlast voor de omgeving: Wildkamperen kan zorgen voor overlast voor de omgeving. Het kan leiden tot geluidsoverlast, vervuiling van de omgeving. Om deze reden is wildkamperen vaak verboden in drukbezochte gebieden en plaatsen met veel mensen.

Over het algemeen is het belangrijk om de lokale wet- en regelgeving te raadplegen voordat je besluit om ergens te gaan wildkamperen. Zo voorkom je boetes en mogelijke problemen.

Wildkamperen met camper in Nederland verboden

Wildkamperen (wildcamperen) of vrij camperen met de camper in Nederland is sinds juni 2020 verboden. Overnachten in een camper mag in Nederland alleen op campings of terreinen die daarvoor bestemd zijn

Er zijn op de diverse forums nog wel eens discussies te lezen over dit onderwerp. Dit komt omdat er nog steeds verouderde informatie is te vinden op internet waarnaar verwezen wordt. Zo ook een pagina van de ANWB van 2016, waarbij mensen deze informatie voor waarheid aannemen. Voor 2020 kon er nog wild gekampeerd worden tenzij dit in de Algemene Plaatselijke Verordening (AVP) van betreffende gemeente was verboden. Dus informatie voor 2020 is niet meer actueel.

Alternatieven voor vrij kamperen of wildcamperen in Nederland

Er zijn wel alternatieven voor wildcamperen in Nederland, afhankelijk van je doel van wildcamperen.

  • Als je graag midden de natuur wilt overnachten zijn er diverse kleine campings of campings op natuurterreinen. Er zijn 113 natuurkampeerterreinen in Nederland die via het groene boekje zijn te boeken. Met de Natuurkampeerkaart of het groene boekje kun je terecht op alle Natuurkampeerterreinen. Hier ervaar je de natuur en geniet je van de rust.

  • Als je op zoek bent naar gratis overnachtingen zijn er ook nog mogelijkheden in Nederland.
    In de diverse apps voor camperplaatsen je zie af en toe nog camperplaatsen die volledig gratis zijn. Zie bijvoorbeeld campercontact Parking Sportlaan in Nijverdal. Deze is direct aan de Sallandse Heuvelrug gelegen, een ideale uitvalsbasis voor wandel- en fietsroutes.
    Je staat tussen de bossen, de sportvelden en een idyllisch openlucht theater. Het programma vind je op zinin.com
wildkamperen in Nederland of Europa

Categories:

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct downloaden van mooie routes
Voor al je camperplaatsen