reserveren camperplaats

Wel of niet reserveren voor een camperplaats of overnachtingsplek?

Moeten we in het hoogseizoen een camperplaats of overnachtingsplek reserveren of juist niet? Het plannen van een campervakantie kan zowel spannend als uitdagend zijn, vooral als je van plan bent om in het hoogseizoen te reizen.

Wij reizen al bijna 15 jaar met een camper door Europa, maar wij ondervinden echt een behoorlijke verandering met betrekking tot het reserveren van een overnachting voor een camperplaats of camping. Zeker in het hoogseizoen ervaren we lang niet altijd meer de flexibiliteit en vrijheid van een camper die we voorheen wel hadden. In sommige landen zijn er bijna geen plekken meer te vinden als je niet van te voren reserveert.

Waar we eerst nog sporadisch een camper op de weg zagen, en nog naar elkaar zwaaide, zien we nu ontzettend veel campers op de weg. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor het aantal plekken die er zijn. Ondanks dat er ook veel meer camperplaatsen worden gecreëerd zien we in sommige landen echt een krapte.

Een veel gestelde vraag is: moeten we in het hoogseizoen een camperplaats reserveren? In deze blogpost duiken we dieper in deze vraag en kijken we naar welke landen druk zijn tijdens het hoogseizoen en welke juist rustiger zijn.

Het Belang van Reserveren in het Hoogseizoen

Het hoogseizoen, meestal de zomermaanden juni tot en met augustus, is een populaire tijd voor vakantiegangers. Veel gezinnen hebben schoolvakanties en het weer is ideaal voor reizen en outdoor activiteiten. Dit betekent echter ook dat campings en camperplaatsen vaak snel volgeboekt zijn.

Waar voorheen vaak enkele plekken beschikbaar waren voor camperaars die niet reserveren is dit in het hoogseizoen steeds minder ervaren wij.

Voordelen van Reserveren:

 1. Gegarandeerde Plaats: Reserveren verzekert je van een plek, waardoor je niet hoeft te stressen over het vinden van een overnachtingsplek.
 2. Betere Locaties: Door vooraf te reserveren, kun je vaak betere en meer gewilde plaatsen bemachtigen.
 3. Planning en Rust: Het geeft sommigen gemoedsrust, je hoeft je niet meer druk te maken om een overnachtingsplek te vinden.

Nadelen van Reserveren:

 1. Minder Flexibiliteit: Het kan je reis minder flexibel maken als je je aan bepaalde reserveringen moet houden. Flexibiliteit en vrijheid is wel de reden voor de meeste camperaars om met de camper op vakantie te gaan.
 2. Vooruitbetaling: Sommige campings vereisen een aanbetaling of volledige vooruitbetaling, wat beperkingen kan opleggen als je plannen veranderen.

Drukke en rustige landen in het hoogseizoen

Drukke Bestemmingen

 1. Frankrijk: Frankrijk is een topbestemming voor kampeerders, met name populaire regio’s zoals de Provence, de Côte d’Azur en de Dordogne. Campings hier zijn vaak volgeboekt tijdens het hoogseizoen.
 2. Italië: De Italiaanse meren, Toscane en de kustgebieden zoals de Amalfikust trekken veel toeristen. Reserveren is hier zeker aan te raden.
  Ook reserveren voor een paar nachten is bijna niet mogelijk aan de Italiaanse meren.
  Voor het hoogseizoen 2024 waren in januari al bijna geen plekken meer te reserveren.
 3. Spanje: Met name de kustgebieden zoals de Costa Brava en de Costa del Sol zijn erg populair. Ook hier is het verstandig om vooraf te reserveren. In de rest van Spanje is meestal wel een plek te vinden zonder reservering.
 4. Kroatië: Deze opkomende bestemming wordt steeds populairder, vooral de regio’s Istrië en Dalmatië. Campings raken snel vol.

Rustige Bestemmingen

 1. Scandinavië (Zweden, Noorwegen, Finland): Ondanks het prachtige landschap en de lange dagen in de zomer, zijn deze landen minder druk. Veel campings hebben voldoende plaatsen beschikbaar zonder reservering. Noorwegen is in de loop van de jaren wel drukker geworden.
 2. Portugal: Buiten de Algarve blijven veel delen van Portugal relatief rustig, vooral de noordelijke regio’s en het binnenland.
 3. Oost-Europa (Hongarije, Slovenië, Slowakije, Polen): Deze landen zijn nog relatief onontdekt door massatoerisme en bieden vaak rustige en ruime kampeerplekken.
 4. Schotland en Ierland: Deze bestemmingen bieden prachtige natuur en minder drukte in vergelijking met Zuid-Europese landen. Reserveren is vaak niet noodzakelijk in Schotland hadden we ook in het hoogseizoen ruimte genoeg, ook op de toeristische plaatsen
 5. Engeland: Sommige campings waren vol, maar als je zonder elektriciteit wilt staan is er nog steeds plaats op de mooiste plekken. Onderstaande foto onze plek op Lends End, Cornwall, bijzonder mooi, zonder electra. Zie onze camperroute door Zuid Engeland
campingplek zonder reserveren Zuid Engeland

Tips voor een succesvolle campervakantie in het Hoogseizoen

 1. Wees Flexibel: Kies voor minder populaire campings, of kleinere camperplaatsen
 2. Meerdere keuzes: Gebruik een app om meerdere campings of camperplaatsen in het gebied te zoeken. Voorbeeld is de ASCI-app, via deze website van ASCI te koop
 3. Boek Vroeg: Als je naar een populaire bestemming gaat, boek dan zo vroeg mogelijk om teleurstellingen te voorkomen.
 4. Overweeg Alternatieven: Zoek naar gemeentelijke of natuurcampings die vaak minder druk zijn dan commerciële campings.

Conclusie waar wel reserveren voor een camperplaats en waar is dit niet noodzakelijk.

Conclusie: Reserveren in het hoogseizoen kan veel stress en onzekerheid voorkomen, vooral in drukke landen zoals Frankrijk, Italië en Spanje. Maar dan lever je wel in op flexibiliteit en vrijheid.

Voor rustiger bestemmingen zoals Scandinavië en Oost-Europa is het vaak mogelijk om zonder reservering te reizen. Maak een afweging op basis van je bestemming en persoonlijke voorkeuren voor een ontspannen en plezierige campervakantie.

Voor ons is de charme ervan af als we van te voren een camperplaats moeten boeken. Het tast ons gevoel van flexibiliteit en vrijheid aan, en dat vinden wij juist het belangrijkste van reizen met een camper

We hopen dat deze blog je helpt bij het plannen van je volgende avontuur. Laat ons in de reacties weten wat jouw ervaringen zijn met kamperen in het hoogseizoen!

Happy travels!

Tags:

No responses yet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *