internet in camper

Goed internet in de camper is onmisbaar geworden

Internet is inmiddels een belangrijke levensbehoefte in ons leven ook op vakantie en in je camper of caravan is internet onmisbaar. We gebruiken al zo vaak het internet dat we er niet meer bij stil staan. Overdag het nieuws lezen, surfen op het web naar de mooiste plekjes in de buurt, oriënteren op camperplaatsen voor de komende dagen, zijn activiteiten die we bijna allemaal dagelijks doen op vakantie.

Er komen steeds meer mogelijkheden voor een goede internetnet verbinding in de camper of caravan. Waar in het verleden bijna standaard alle campers werden voorzien van een grote schotel op de camper wordt nu steeds vaker overgegaan op een goed internet in de camper. Dit biedt namelijk meer mogelijkheden. Interactief TV kijken, Netflixen en streamen zijn ontwikkelingen die al bijna ingeburgerd zijn, dit is mogelijk met een goed internet.

Er zijn meerdere manieren om goed internet te ontvangen in de camper. Dit is afhankelijk van jou wensen en mogelijkheden. Hieronder de 3 meest gebruikte mogelijkheden:

Internetten en streamen via je bestaande telefoonbundel

Vanaf 15 juni 2017 heeft het Europees Parlement besloten dat er geen roamingkosten meer mag berekend worden voor het bellen en internetten in het buitenland. Dit betekent dus dat je de databundel van je telefoonabonnement zonder extra kosten kunt gebruiken voor het internetten in de camper. Dit telt dus alleen voor landen binnen de EU. Buiten de EU hebben de landen Zwitserland, IJsland en het Verenigd Koninkrijk ook besloten om geen roamingkosten te berekenen. Dus ook in deze landen kun je in de camper met een gerust hart internetten via je telefoonbundel.

De internetbundels zijn de laatste jaren behoorlijk uitgebreid. In de databundels zitten veel meer GB, het aantal abonnementen met een onbeperkt datalimiet groet ook explosief. Let er wel op dat het maximaal te gebruiken data in het buitenland anders kan zijn dan in Nederland. Ook landen buiten de EU vallen vaak buiten de bundel. Bij de meeste providers is er ook een mogelijkheid om tijdelijk een extra databundel te kopen voor de vakantie, zodat je voldoende data heb voor internet hebt in je camper.

Hotspot voor internet in camper of caravan

Om ook op andere apparaten gebruik te maken van je databundel kun je via de telefoon een hotspot aanmaken. Je maakt hiermee gebruik van de 4G of 5G van je smartphone om een ander apparaat met internet te verbinden. Let er wel op dat het verbruik van je data heel snel kan gaan. Er wordt wel eens aangehouden dat 1 uur film kijken 1 G data kost, om een heel globale inschatting te geven.

Voor het instellen van een hotspot op je smartphone is het belangrijk dat je een gebruikersnaam en wachtwoord instelt. Hierdoor beveilig je de databundel zodat niet iedereen van jou abonnement gebruik kan maken.

Hotspot maken iPhone

 • Ga naar ‘instellingen’ en tik op ‘Mobiel netwerk’.
 • Tik op ‘Persoonlijke hotspot’ en zet het schuifje naar rechts.
 • Stel bij Wachtwoord (wifi) een wachtwoord in.
 • Op het andere apparaat kun je nu via het wifi-menu de internetverbinding van je telefoon selecteren. Vul het aangemaakte wachtwoord in – en klaar.

Hotspot maken Android

 • Ga naar ‘instellingen’ en tik op ‘Verbindingen’ en daarna op “mobiele hotspot en thetering.
 • Tik op ‘Mobiele hotspot’ en zet het schuifje naar rechts.  Wifi uitschakelen
 • Maak een willekeurig netwerknaam en wachtwoord aan.
 • Op het andere apparaat kun je nu via het wifi-menu het nieuwe netwerk van je telefoon selecteren. Vul het aangemaakte wachtwoord in – en klaar.

Aanschaffen van een lokale simkaart met data en Mifi router

Je kunt in vrijwel elk land een lokale simkaart kopen met een databundel. Dat is vaak de voordeligste optie, en een aanrader als je langere tijd in het buitenland verblijft. Ze zijn vaak overal te koop in supermarkten of drogisterijen. Je krijgt dan wel een ander telefoonnummer. De lokale kaart kun je gebruiken voor de databundel, terwijl je de telefoon blijft gebruiken voor het bellen.

Je moet hiervoor beschikken over een simlockvrije GSM, en een toestel dat werkt op de netwerk frequentie die gebruikt wordt in het land dat je bezoekt.

Mifi router gebruiken in je camper

Je kunt deze lokale simkaart ook in een Mifi router gebruiken. Een Mifi (=mobiele Wifi) is eigenlijk ook een mobiele hotspot, het geeft de internetverbinding door aan andere apparaten. Hierdoor kun je met 1 lokale simkaart meerdere devices verbinden. Het werkt echt heel simpel. Het zijn vaak kleine apparaatjes die je in de camper neer kunt leggen waardoor je de eigen telefoon kunt blijven gebruiken. Een Mifi apparaat is meestal voorzien van een oplaadbare batterij.

Een wifi-hotspot creëren kan ook via de telefoon. Echter gaat hierdoor de batterij erg snel leeg en gaat de internet kwaliteit flink achteruit. met de Wifi Buddy kun je naast je eigen telefoon, ook je familie of vrienden voorzien van een snelle wifi verbinding zonder dat je batterij leeg gaat. De accu die in deze Mifi router zit is tussen de 5 en 8 uur lang te gebruiken, afhankelijk van de intensiteit.

De kosten van een mobiele Mifi hotspot verschillen per aanbieder. De kosten liggen meestal rond de 60 en 120 euro

mifi router in de camper of caravan

Dit is een voorbeeld van een goede en goedkope Mifi router. De router haalt een wifisnelheid van 150Mbps en kost € 79,00 De bestseller bij Obeling.

Uiteraard zijn er ook duurdere die swifisnelheden van 300Mbps helen, zoals de Netgear router te bestellen bij bol.com

Gebruik maken van gratis openbaar wifi

Je kunt natuurlijk ook een openbaar wifi netwerk gebruiken, bijv. de wifi van de camping. Realiseer je dat deze verbinding niet beveiligd is. Het is niet verstandig om bankzaken te regelen of andere gevoelige informatie te verwerken op deze openbare wifi netwerken. Hackers kunnen heel gemakkelijk meekijken. De snelheid van de verbinding is heel wisselend en van meerdere factoren afhankelijk. De snelheid van de wifi-verbinding is lang niet altijd voldoende om films te kijken.

Als het wifi signaal in de camper niet voldoende is kun je een wifi-versterker op de camper zetten. Deze plug je met een usb in je laptop waardoor je een betere wifi signaal hebt.

Eigen netwerk bouwen met de Alfa apparatuur

Een andere mogelijkheid is om je eigen wifi netwerk te maken, door een externe antenne te bevestigen op de camper, dit kan gewoon met een zuignap. Deze antenne is verbonden met een router in de camper. De antenne vangt het openbaar signaal op en de router versterkt het signaal. Ook hierop kunnen meerdere apparaten verbonden worden.

Een bekend apparaat die dit kan verzorgen is de populaire Alfa Wifi-camp. Zodra de router verbinding heeft gemaakt met een netwerk, wordt er gevraagd om een eigen nieuwe lokale Wi-Fi-netwerk een naam en wachtwoord te geven, zodat elk apparaat binnen een straal van een paar honderd meter hetzelfde verre Wi-Fi-signaal kan gebruiken.

Uit ervaring kan ik zeggen dat dit prima werkt. We gebruiken al jaren deze apparatuur om redelijk internet te krijgen in de camper. Ook als je internetverbinding moet kopen op de camping is het mogelijk om op deze manier meerdere apparaten op één code aan te sluiten. Het is een goedkope oplossing voor vaak goede internet in de camper.

De nieuwste versie hiervan is de Alfa Wifi-Camp Pro3. Klik hier voor meer informatie over de Alfa Wifi-Camp Pro 3 

Een combinatie van een GSM en wifi antenne

Deze nieuwe oplossing biedt niet alleen op de camping een goed internetverbinding maar ook voor onderweg. Het is in feite een combinatie van de onmogelijkheden hierboven genoemd. Het combineert de lokale simkaart met Mifi router maar het kan ook gebruik maken van een openbaar Wifi netwerk door een eigen netwerk te maken in de camper.

Via een mobiele GSM verbinding of een WiFi netwerk is apparaat continu verbonden met het internet. Met de router creëer je een eigen beveiligd WiFi netwerk. Op de router kan alle apparatuur (max 10) worden aangesloten die je gebruikt voor het internetten.

De antenne-unit moet wel vast op het dak gemonteerd worden. De antenne is voorzien van GSM 3 / 4G en twee Wifi antennes, deze zoeken naar het beste signaal in de buurt. De wifi antenne versterkt het signaal en de router zorgt voor een snel netwerk.

De verbinding van deze Travel Vision 4G Wifi conncect is eenvoudig te maken met de wifi netwerk van de camping. Is er geen Wifi netwerk beschikbaar dan maakt het systeem verbinding met een lokaal GSM netwerk. Daarvoor moet in de router een simkaart geplaats worden.

Dit is de perfecte oplossing voor internet op de camping, het combineert meerdere oplossingen in één. Maar de beperkingen die bij een simkaart gelden of bij het gebruiken van openbaar wifi netwerk gelden hier ook.

Het is echter wel de beste oplossing voor goed en betrouwbaar internet, maar heeft ook als nadeel dat er een behoorlijk prijskaartje aan zit. De Travel Vision 4G Wifi Connect bedraagt € 795,–

Perfect internet in de camper

De Travel Vision 4G-WifiConnect Wi-Fi antenne is is o.a. bij Obelink in de webshop te bestellen.

Conclusie

Er zijn inmiddels goede oplossingen te koop op de markt voor een goede en veilige intern in de camper. Het ligt aan de wensen en behoeften welke optie het beste bij je past.

Internetten via je GSM bundel of op een lokale kaart in Mifi router is betrouwbaar en veilig
Nadeel: Het verbruik en daarbij de kosten kunnen behoorlijk oplopen als dit niet in de bundel zit.

Internetten via openbaar netwerk is het goedkoopst en te gebruiken voor algemene doeleinden.
Door gebruik te maken van een router kun je het signaal voor meerdere apparaten gebruiken.
Beveiliging is gedeeltelijk in te stellen bij gebruik van de Alfa Wifi-Camp maar de snelheid blijft afhankelijk van waar en hoe het netwerk is ingericht. De Alfa Wifi-Camp Pro3 kost € 199,–

Combineren van GSM bundel en het openbaar Wifi netwerk is de beste oplossing maar ook een dure oplossing.  Het is mogelijk door de Travel Vision 4G Wifi Connect te monteren. Kosten voor de apparatuur bedragen € 795,–.

Kijk je elke avond TV op de vakantie dan blijft een schotel voor veel mensen nog steeds een goede oplossing

Mijn advies

Wil je onbeperkt internetten, omdat je veel streamt of een betrouwbaar internet nodig heb met veel data, koop dan een lokale kaart met onbeperkt internet en een Mifi  router. Kosten van een Mifi router liggen tussen 60 tot 120 euro. Kosten lokale kaart is afhankelijk van het land, maar is door de regel niet zo door.

Internet je alleen op vakantie om het surfen op internet, faceboeken en campings te reserveren dan kun je gebruik maken van de wifi van de camping. Waarbij het handig is om een Alfa pro te kopen zodat je het iets beveiligd en op meerdere devices kunt internetten (voor hetzelfde geld).

Categories:

Tags:

2 Responses

 1. Kun je iets zeggen over de instelling van zo’n mifi? Ik heb er nog één liggen van jaren terug verkocht door de NOS uit Portugal. Ik weet niet hoe deze in combinatie met een Portugese kaart ingesteld moet worden.

  • Beste Jaap,
   De eerste reactie op mijn webiste, altijd leuk als mensen reageren.
   Maar helaas kan ik je geen concreet antwoord geven. Er zijn inmiddels veel verschillende soorten mifi’s op de markt die een eigen instelling hebben. Daarvoor moet je echt de handleiding van desbetreffende mifi lezen. Misschien ken google helpen? De meeste mifi’s zijn vrij simpel. Soms is het alleen een SIM erin plaatsten en op een knop drukken maar soms is er een installatie app voor nodig. Dus ik kan u helaas niet helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *