In je eentje op vakantie gaan is voor veel mensen al spannend, alleen reizen met een camper maakt het nog spannender. Maar het geeft een enorm gevoel van vrijheid, echt een aanrader om te proberen.
Alleen op stap met een camper, 7 tips
Als je voor het eerst op vakantie gaat met een camper zijn er veel dingen die je moet ondervinden door het te doen. Er zijn zoveel mensen die je allerlei adviezen willen geven. (Waarbij 90 % van de adviezen waarschijnlijk over je veiligheid gaan.) Hierbij heb ik 7 tips waar je misschien iets aan hebt als jij ook solo gaat reizen met een camper.
1. Huur eerst een camper om te ervaren
Als je voor het eerst solo gaat reizen met een camper is het verstandig om een camper te huren waar je goed in kunt rijden. Dat lijkt natuurlijk heel logisch, maar het is wel verstandig om het uit te proberen. De camper moet bij jou passen. Je bent tenslotte alleen aan het reizen met de camper, je moet ervan uitgaan dat er niemand is die je aanwijzingen geeft bij het achteruit rijden.
Een klein formaat camperbusje is natuurlijk ontzettend handig. Een camperbusje kan vaak op de gemiddelde parkeerplaats staan, erg fijn als je bezienswaardigheden of andere locaties bezoekt. Een grotere camper heeft als voordeel dat je meer ruimte hebt binnen in de camper. Het is goed om te bedenken waar jouw prioriteiten liggen. Dit ligt ook aan jouw manier van reizen en vakantie vieren.
Dit kun je het beste beoordelen door het te ervaren. Alleen door te ervaren kom je veel praktische dingen tegen die voor jou wel of niet werken.
Alleen reizen met een camper in Nederland
Veel vrouwen zien er tegen op om in een camper te rijden. Maar ik kan je verzekeren dat ook het rijden in een middelgrote camper vrij snel went. Je moet het gewoon doen! Ben je onzeker dan is het handig om eerst een week alleen te reizen met de camper door Nederland, dat voelt vaak iets vertrouwder.
Ook Nederland is een schitterend land om met de camper te verkennen. Tijdens Corona ben ik meerdere weken in Nederland op vakantie geweest met de camper. En dit is ontzettend goed bevallen. Ik ben op plekken geweest waarvan ik het bestaan niet wist, en echt schitterende landschappen gezien. Echt prachtplekken aan het water, het Monaco van Nederland of camperplaatsen midden in het bos. Maar ook bij de steden Maastricht, Amsterdam, Almere waren er goede camperplaatsen.
100 mooiste camperplaatsen in Nederland
Als de vakantie goed bevalt kun je misschien over gaan tot aankoop van een camper.
2. Sluit een goede verzekering af
Het is belangrijk om een goede camper- en reisverzekering af te sluiten. Er kan natuurlijk van alles gebeuren onderweg, dan is het wel fijn om te weten dat er een hulporganisatie is die je kunt bellen voor hulp. Dat geeft toch een stukje rust.
Voor veel zaken kun je natuurlijk ook naar de dichtstbijzijnde garage rijden. Ik heb in Noorwegen mijn buitenspiegel er een keer afgereden, die kon snel gemaakt worden in de plaatselijke garage. Maar het wordt vervelender als je camper niet meer start in the middle of nowhere. De kosten kunnen dan snel oplopen.
3. Een goede voorbereiding is belangrijk
Of je nu gepland of ongepland alleen wilt reizen met de camper, een goede voorbereiding blijft belangrijk. Zorg minimaal voor een grove planning waarbij je een aantal belangrijke punten markeert.
Je kunt het schema ruwweg in een aantal blokken verdelen. In elk blok zet je een punt en plaats die je in ieder geval wilt bezoeken. De terugreis zal met name het laatste blok vullen, het is dan wel belangrijk dat je weet hoe lang je over de terugreis doet. Dit schema voorkomt dat je teleurgesteld thuis komt omdat je een aantal dingen niet hebt gezien.
Een van te voren uitgestippelde route kan heel handig zijn, uiteraard kun je hier altijd van afwijken. In de routegidsen van Camperroutes zijn diverse routes uitgestippeld langs de mooie steden en dorpen, door natuurgebieden en je ziet de mooiste monumenten en toeristische attracties. Ook staan er tips in voor het overnachten of de aanwezige horeca. Uiteraard blijft een goede navigatie in je camper verschrikkelijk belangrijk.
Zelf gebruik ik deze routes als rode draad en ik vind het niet erg om af te wijken, of om routes af te korten. Als je helemaal geen route gepland hebt, ben je onderweg vaak veel tijd kwijt om te kijken waar je naar toe wilt. Twijfel en frustraties slaan toe omdat je niet weet waar de mooie routes zijn of de mooiste plekken. Het werkt verlammend en uiteindelijk zie je veel minder.
4. Boek niet alle overnachtingen van te voren
De vrijheid van een camper ervaar je juist doordat je het schema niet precies hebt ingekleurd, het moet flexibel blijven. Ik weet ’s morgens niet waar ik ’s avond overnacht. Dat ligt aan de gebeurtenissen van die dag en mijn stemming. De ene dag heb ik meer zin in rijden en de andere dag pak ik liever mijn fiets.
Boeken van overnachtingen is niet noodzakelijk, tenzij je in het hoogseizoen op een 5 sterren camping wilt overnachten. Deze campings zijn vaak volgeboekt, alhoewel er dan op de parkeerplaats nog wel eens een plekje te vinden is.
Kom niet te laat op een camping of camperplaats als je niet hebt geboekt. Ook in de zomervakanties is er vaak plek genoeg als je tenminste voor 14.00 uur op de plaats van bestemming bent. Een ideale tijd, je hebt nog voldoende tijd om die dag de buurt te verkennen en uit te pluizen wat er in de buurt te doen is, misschien is er een lokale VVV kantoor te vinden.
Ik zie vaak mensen ’s avonds aankomen, om er dan achter te komen dat er geen plek meer is. Het is geen pretje om dan nog een andere plek te zoeken, vaak ben je al moe en geen zin meer om te rijden.
5. Zorg voor veilige overnachtingen
Als je alleen aan het reizen bent met een camper is het belangrijk dat je geen onverantwoorde risico’s neemt. Solo reizen met een camper kan absoluut veilig, ook als vrouw! Al denkt de omgeving hier vaak anders over heb ik gemerkt. Onbegrip, vaak hoor je dat het niet veilig is voor een vrouw alleen. Maar dat is onzin, mits je de risico’s niet opzoekt.
Manon Ossevoort heeft mij enorm geïnspireerd om mijn eigen weg te gaan. Manon wist haar droom te realiseren door een reis van 38.000 kilometer op een tractor over de wereld te reizen. Daarbij was ze vaak geheel op haarzelf aangewezen. Een prachtig verhaal om te lezen; Het meisje met de tractor
Wildkamperen
In veel landen mag je wildcamperen, zoals in de Scandinavische landen en in Schotland. Toch heb ik in deze landen niet vaak op deze plekken gestaan. Als je alleen op stap bent met de camper wees dan wel kritisch op deze plekken. Als het niet goed voelt doe het dan niet! Maar soms zijn het ook schitterende plekken.
Ga nooit overnachten op parkeerplaatsen langs de snelweg. Het is bekend dat daar veel criminaliteit is omdat de vluchtroutes ideaal zijn.
Camperplaatsen
In de meeste Europese landen heb je ook camperplekken of camperplaatsen. Dit zijn specifieke plekken voor een overnachting in je camper, deze plekken zijn vaak goedkoop of zelfs gratis. Op sommige plekken zijn er mogelijkheden voor elektriciteit. Dit wordt vaak afgerekend door euromuntjes in een “betaalpaal” te gooien waardoor er een bepaalde hoeveelheid energie wordt geleverd. Zorg dus altijd voor een aantal losse euromunten als je afhankelijk bent van energie.
Camperplaatsen zijn ook vaak dicht bij een grote stad te vinden. Dit geeft je een ideale mogelijkheid om de stad uitgebreid te bezoeken. Vaak zijn het dan parkeerplaatsen op een bedrijventerrein, dichtbij het openbaar vervoer. Bijvoorbeeld in München, waar je bij de Allianz arena kunt overnachten.
Campings
Overnachten op een camping geeft wel het veiligste gevoel, maar is ook de duurste optie. Een groot voordeel van een camping zijn de aanwezige douches en toilet, deze zijn vaak niet of beperkt aanwezig op de goedkope camperplaatsen. Het is dus handig om campings en camperplaatsen met elkaar af te wisselen.
ACSI CampingCard & Camperplaatsen is het ideale reisboek voor camperaars. Meer dan 12.000 geïnspecteerde campings en camperplaatsen in europa. Handige informatie over ondergrond, tarieven en betaalmogelijkheden. En tot wel 60% korting in het laagseizoen op meer dan 3.000 campings. Het ideale reisboek als je alleen op stap gaat met de camper.
ACSI Campinggids – CampingCard & Camperplaa…€ 26,95
6. Sociale contacten
Ga niet alleen op stap met een camper als je elke dag contacten nodig bent voor je sociale momenten. Alleen reizen met een camper betekent dat er dagen zijn dat je weinig mensen zult spreken. De dagen waarin je veel kilometers aflegt zijn vaak de dagen waarbij je beperkt mensen spreekt.
Ook als je op camperplaatsen staat is het contact met mensen minimaal, zeker op regenachtige dagen. Op campings wordt er wel sneller contacten gelegd. Maar ook daar zie je vaak veel gezinnen en weinig alleenstaanden. (tenzij je buiten het seizoen op vakantie gaat). Uiteraard zijn er ook plaatsen waar veel mensen alleen op vakantie gaan, zoals de kust waar veel liefhebbers van de watersport te vinden zijn.
7. Inpakken van de camper
Neem niet teveel mee! Bedenk wat je nodig bent aan kleren en neem daar de helft van mee. Echt hoor, iedereen neemt teveel mee. Op een camping heb je niet zoveel nodig, en handdoeken zijn snel door het water te slaan.
Belangrijk is een goede zaklamp, campingstoel en tafel. Ook is een elektrische kacheltje en een campingwaterkoker heel handig.
Heb je een draagbaar toilet of cassettetoilet in je camper zorg dan wel voor toiletvloeistof voor de afvaltank en spoelwatertank. Anders begint het al heel snel te stinken. Deze vloeistof zit vaak niet bij de verhuur inbegrepen en wordt vaak vergeten als mensen voor het eerst reizen met de camper.
Neem alleen boodschappen mee voor de eerste week, later kun je alles lokaal kopen.
Solo vakanties in Nederland
Is de camper niet het ideale vakantiehuisje voor jou dan zijn er nog vele andere mogelijkheden om alleen op vakantie te gaan.
Alleen op vakantie in Nederland, om tot rust te komen. Maar ook een mogelijkheid om op je eigen manier te genieten van de mooie plekjes. Specifiek voor Nederland hebben we per provincie gekeken naar knusse kleine vakantiehuisjes, pipowagens of trekkershutten.
Je kunt natuurlijk ook alleen op vakantie in een tiny house.
Op veranderendewereld.nl zijn hiervoor vele mooie voorbeelden te vinden om klein en duurzaam op vakantie te gaan.
No responses yet