camperroute door Polen

Een Avontuurlijke Camperreis door Polen en Midden-Europa

In 2024 hebben we een camperroute door Polen en onverwachts door Midden-Europa gemaakt, heel mooi en indrukwekkend. Polen biedt een mix van geschiedenis, natuur en cultuur die ideaal is voor de avontuurlijke reiziger. In Slowakije en Tsjechië hebben we schitterende camperroutes gereden door de bergen. Maar ook hebben we diverse steden bezocht. Deze camperroute neemt je vanaf Nederland via Duitsland, Polen, Slowakije en Tsjechië mee naar prachtige plekken zoals de Hartz, Krakau, Auschwitz, de Tatra-bergen, Mala Ftata en Praag. Stap in, want hier komt jouw ultieme camperavontuur!

Voorbereiding van onze camperreis naar Polen

Zoals bij elke camperreis downloaden we ter voorbereiding altijd een reisroute om ons te oriënteren op de reis. In onderstaande gids ( voor € 10,– te downloaden op De Media Bay) vind je een digitale reis met bekende maar ook minder bekende plekjes in Polen. Ook is er een compleet uitgewerkte rondreis van 3900 km beschreven.

Deze keer wilden we echter de rondreis niet volgen maar slechts enkele delen van Polen bezoeken. In de gids keken we naar de interessante plekken die onze belangstelling heeft. En hebben een aantal onderwerpen uitgekozen.

Daarnaast is het ook handig dat er stadswandelingen zijn beschreven van de grote of historische steden zodat we ter plekke ook direct de rondwandelingen bij de hand hadden.

De digitale reisgids Polen:

  • Bevat 170 bladzijden A4 in pdf-formaat
  • Meer dan 195 beschreven bezienswaardigheden en volledige rondreis met GPS coördinaten en wegbeschrijving
  • Met tips van locals en verborgen pareltjes
  • Gemakkelijk uit te printen of te lezen op tablet/smartphone


Dag 1 – 3: Nederland – Thale (Duitsland)

Vanaf Nederland zijn we vertrokken we richting Duitsland, met als eerste stop het pittoreske Thale in de Harz-regio. Deze omgeving staat bekend om zijn middeleeuwse kastelen, sprookjesachtige bossen en indrukwekkende rotsformaties.

We hadden hoge verwachtingen van de route met de camper door het National Park Harz. Maar het was heel triest om te zien dat alle fijnsparbomen massaal aan het afsterven zijn. Het waren er echt heel veel, zover als je kon kijken. Google geeft aan dat dit door de schorskever komt. Dit kevertje zaait de laatste jaren dood en verderf in de Europese bossen door zich in te vreten in bomen waardoor deze het loodje leggen.

We hebben voor 3 nachten een camping geboekt in Thale, zodat we heerlijk rustig konden beginnen aan onze vakantie. Even bijkomen van een drukke periode. Het weer was fantastisch dus heerlijk genoten van de wandelingen die je kunt maken in de natuur. Een niet al te moeilijke wandeling is de “Harzer Grand-canyon-tour”. Met de bus naar Treseburg de berg op en door de kloof wandelend naar beneden, dit is ca 9 km. Deze wandeling is zeker aan te bevelen.

Ook hebben we de kabelbaan genomen naar de Rosstrappe voor een panoramisch uitzicht en om de beroemde Hexetanzplatz te bezoeken, waar verhalen over heksen en oude legendes tot leven komen volgens de beschrijving. Maar dat viel ons enorm tegen, het was een kermis van toerisme en verkoop van souvenirs en fastfood.


Dag 4 – 5: Thale – Dresden

We zijn richting het zuiden gereden naar Dresden, ook wel bekend als “Florence aan de Elbe”. Dresden is een stad vol barokke pracht, prachtige kerken en interessante musea.

Tip camperplaats: We konden een mooie schaduwplek vinden op Campingplatz Dresden-Mockritz. Ideale aansluiting op lokaal vervoer (ca. 15 minuten met de bus naar het centrum van Dresden)

Met 32 graden de stad Dresden bezoeken was niet heel ideaal. Maar het is wel een enorm mooie historische stad, met hele grote gebouwen die rijk zijn versiert. Ook een wandeling langs de Elbe is zeker de moeite waard. De stad heeft ons enorm positief verrast.

We zijn slechts 1 dag in Dresden gebleven, we wilden uiteindelijk een camperroute door Polen maken.


Dag 6 – 8: Dresden – Krakau (Polen)

Vanuit Dresden ging onze camperroute naar Polen, op weg naar Krakau. Het was een verschrikkelijke rit, de gehele dag in de stromende regen gereden, files, werk in uitvoering, ongelukken. We kwamen pas om 18.00 uur aan op de camping in Krakou. Gelukkig hadden we wel camping geboekt, anders hadden we geen plek gehad. Het was een kleine camping aan een beekje met minimale voorzieningen buiten Krakou, Camping Bolechowice. Bij de ouders van de campingeigenaar kon je eten wat de pot schaft. We hebben heerlijk traditioneel Pools gegeten.

Zoutmijnen van Wielicka

Dag 7 hebben we de camper laten staan op de camping in Polen en zijn we met het openbaar vervoer naar de Wieliczka gereisd om de beroemde zoutmijnen te bezoeken. Het was wel even uitzoeken hoe we het beste konden reizen met het openbaar vervoer. Uiteindelijk hebben we ons laten brengen met een Uber naar het station in Krakau om daar verder te gaan met de trein naar Wieliczka. Op het station hadden we het gevoel dat we in het oude communisme waren beland. Grijze vierkante gebouwen. Trein vertrok ineens vanaf een ander spoor, werd alleen in Pools omgeroepen. Maar we zijn er gekomen. Achteraf hadden we ook met de camper kunnen gaan, vlak bij de mijnen is er een parkeerplek speciaal voor campers.

De mijn is een UNESCO-werelderfgoedlocatie en biedt ondergrondse gangen, zoutsculpturen en zelfs een ondergrondse kapel! De gangen van de zoutmijn zijn in totaal 300 kilometer lang en bereiken een diepte van 327 meter. Wij zijn door 2,5 km gangen gelopen op 165 m diep. Heel indrukwekkend wat er allemaal onder de grond is gemaakt. En geen last van de regen 😃.

Stad Krakou

Dag 8 hebben we de stad Krakou bezocht. Deze historische stad is het culturele hart van Polen en staat vol met prachtige oude gebouwen, gezellige pleinen en levendige markten. Het stadscentrum staat op werelderfgoedlijst van Unesco en staat ook wel bekend als het florence van Polen. Een mooie stad dus, maar heel heel toeristisch. Wat een mensenmassa. We zijn weer met de bus en trein gegaan, nu naar Krakow centrum. Wat een tegenstelling, bij een grijs en kaal station opstappen en uitstappen bij een hyper modern station. Hoog Katherijne is er niets bij.

Een stadswandeling is zeker de moeite waard met een bezoek aan de Wawel-burcht, de joodse wijk Kazimierz, de oude stad en het beroemde Rynek Glówny, het grootste middeleeuwse plein van Europa.

De stadswandeling is ook te vinden in de gids “rondreis door polen” die we al hadden gedownload.

camperroute Polen

Er zijn overigens ook andere gidsen te downloaden die nog uitgebreidere beschrijving van de stadswandelingen hebben. Zoals de gids die hiernaast staat afgebeeld. Dan heb je echt een uitgebreide beschrijving voor je tour.

De digitale reisgids Krakau en Warschau bevat maar liefst 89 bladzijden A4 in pdf-formaat


Dag 9 – 11: Krakou – Auschwitz

Onze camperroute gaat vandaag van Krakou naar Auschwitz Polen. Het is een ingetogen en belangrijke stop op onze reis. Het voormalige concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau herinnert aan een duister hoofdstuk in de geschiedenis. Dit was eigenlijk onze belangrijkste doel in Polen. We vonden dat we dit één keer in ons leven gezien moeten hebben. We overnachten op een camping genaamd “Dialogue and Prayer” en hebben een rondwandeling gemaakt in het dorp en net daarbuiten.

Dag 10: De officiële tour door Auschwitz is goed georganiseerd en respecteert de herinnering aan de slachtoffers. Maar deze tour moet je wel minimaal 2 dagen van te voren boeken, anders is deze vol. Voor velen op de camping was dit een teleurstelling, gelukkig hadden wij wel geboekt.

Er waren 2 grote terreinen. Auschwitz I was het eerste kamp waar de SS kantoren waren. Hier werden de gevangenen ingeschreven, de gruwelijkste medische experimenten werden gedaan en de doodstraf door kogel of ophanging werd daar uitgevoerd. In al deze gebouwen was het museum ingericht waar dit alles te zien was. Ook heel indrukwekkend de bergen schoenen en mensenhaar die daar tentoon gesteld worden.

Auschwitz II-birkenau was nog veel en veel groter dan we ons hadden voorgesteld. De spoorlijn met het perron, de vele barakken waar de gevangenen ingepropt werden en de gaskamers en ovens. Zover als je kon kijken waren er barakken geweest. Daar werden 90.000 gevangenen gehuisvest. Een bezoek hier is indrukwekkend en laat een blijvende indruk achter. Het onderstreept de waanzin van de oorlog. Hoe hebben mensen elkaar dit aan kunnen doen!!

Snel weer op fietsje terug naar de camper en genieten wat we hebben. Maar onze camperroute of camperreis door Polen heeft hierdoor wel echt iets speciaals gekregen, iets om nooit te vergeten.

Inmiddels zijn we met onze camper al door veel dorpjes in Polen gereden en over de diverse wegen in het buitengebied. We zijn wel verrast over Polen. We zien niet veel verschil in de welvaart in vergelijking met Nederland. Overal overwegend mooie huizen, op de wegen allemaal nieuwere auto’s en ook de wegen zelf vallen ons heel erg mee. Mooie winkels en dorpskernen, niets mis mee dus. (Wel veel Wodka-merken in de supermarkten, hele schappen vol 🫥)


Dag 11 – 12: Auschwitz – Tatra gebergte (Slowakije)

Met de camper naar Midden Europa de Tatra gebergte

Dag 11: We hadden gedacht dat onze camperroute ons vanaf Auschwitz naar Zakopone (in Polen) bij het Tatra gebergte zou voeren. Een heel mooi gebied op de grens van Polen en Slowakije. Maar we hoorden onderweg van velen dat Zakopone echt heel druk en toeristisch is. Dus zijn we door de Tatra gebergte naar de Slowaakse kant van de Tatra gereden. Bij de grens met Slowakije, ligt Tatranská Štrba, een klein dorpje aan de voet van de Hoge Tatra-bergen. Daar hebben we een camping gevonden. Dus vanaf dat moment ging onze camperroute onverwacht niet meer door Polen maar richting Midden Europa.

De Hoge Tatra is onderdeel van het Karpatengebergte. Ze beslaan een oppervlakte van ongeveer 750 vierkante kilometer en hebben de hoogste piek in de Karpaten – Gerlachovský štít, die 2.655 meter boven zeeniveau uittorent. Voor wandelaars biedt de Hoge Tatra enkele van de beste wandelpaden in Europa.

Op de camping aangekomen was er geen rechte plek om de camper neer te zetten. Dus dan maar enorm scheef maar wel met een mooi uitzicht. En daar zijn we 3 nachten gebleven vanwege de mooie en rustige omgeving. Hier kun je genieten van prachtige berglandschappen, wandelen en de kabelbaan nemen naar hogere toppen.

Dag 12: We zijn met de trein naar boven gegaan naar Strbske Pleso. Daar ligt een skivakantie dorp aan een gletsjermeer waar je mooie wandelingen kunt maken. We zijn verder naar boven gelopen naar de verschillende watervallen. Inderdaad een erg mooi gebied.

Dag 13: Een hele dag helemaal niets. Bij de camper in het mooie weer een boek gelezen. Bij de camper een boek gelezen, olympische spelen gekeken en lekker uit eten geweest bij een Slowaaks restaurant direct naast de camping, heerlijk.


Dag 14 – 15: Tatranská Štrba – Zilina (Slowakije)

Vanaf de Tatra gebergte in Slawakije zijn we met de camper naar het natuurgebied Mala Fatra gereden, weg van de snelweg. Een hele mooie camperroute door Midden Europa, goede wegen en een zeer mooie omgeving. Diverse keren uitgestapt, dat was onderweg echt genieten. We hebben een camping gevonden voor 2 nachten onderaan de bergen tussen het dorpje Terchová en Belá.

camperroute van Tatra gebergte naar Mala Fatra Midden Europa

2e dag met de fiets naar Terchová, met de bus naar Vratna en met de gondel naar boven. Vratna is een echt ski-oord. En boven kon je alle richtingen op lopen. Wat een prachtig uitzicht over de Mala Fatra. Op de terugweg was er geen bus meer te vinden die ons naar het Terchová kon brengen. Was slechts 5 km, dus zijn we gaan lopen. Onderweg ook weer de mooiste plaatjes gezien, een prachtig gebied.

Helaas zijn we niet via het levendige stadje Žilina gereden, wat wel de bedoeling was. Deze stad heeft een mooi oud stadscentrum. Žilina is minder toeristisch met lokale cultuur en het Slowaakse landschap werd er in de informatie gezegd. Maar niet gezien dus.


Dag 15 – 17: Žilina – Praag (Tsjechië)

Nu we toch met de camper door Midden Europa reisde wilden we ook Praag zien. Vanaf het natuurgebied Mala Fatra zijn we met de camper richting Praag Tjechië gereden, de “Stad van de Honderd Torens”. Gelukkig hadden we een dag van te voren nog net de vignetten geregeld, want een bekeuring schijnt niet goedkoop te zijn. Bijna vergeten!

Camping Praha Klánovice is een uitstekende locatie om de nacht door te brengen met de camper, dicht bij de stad Praag en toch rustig gelegen. Een halte voor openbaar vervoer naar de stad ligt tegenover de camping. Let op: het is wel een familiecamping met veel kinderen. Ook het zwembad is opengesteld voor mensen buiten de camping. Aangezien het heel warm was deze dagen was het zwembad overvol en op de camping veel lawaai.

Dag 16 Praag is een van de mooiste steden van Europa en staat bekend om zijn historische gebouwen, gezellige straatjes en prachtige kastelen, de beroemde Karelsbrug, het Oude Stadsplein en de Praagse burcht. We hebben het allemaal gezien. We zijn heel vroeg weggegaan en lekker ontbeten in Praag en door de schitterende oude stad gewandeld. Jammer dat je overal een ticket moest kopen om de op gebouwen van binnen te bekijken.

Maar tegen de middag werd het heel druk in Praag, veel grote groepen met een gids. En 33 graden, was wel even afzien.😰 Tegen 16.00 uur zijn we weer richting de camping gegaan. Maar we hebben onszelf beloofd dat we hier een keer terugkomen als het minder warm is en minder druk. Want 1 dag Praag is echt te weinig.

Dag 17 Door de hitte hadden we nergens zin in en hebben een dagje zwembad gedaan afgewisseld met de schaduwplek voor de camper.


Dag 18 – 20: Praag – Maagdenburg (Duitsland)

Op de terugweg naar Nederland zijn we in Maagdenburg gestopt, een stad aan de Elbe in Duitsland. We zijn beland op een campercamping tegen de stad Magdeburg. Wat een ontzettend leuke camping of camperplaats! Aan het water met witte strandjes en zwemwater. In juli 2024 geopend, helaas waren de sanitaire voorzieningen nog minimaal. Bij de ingang van de camping, terrasjes, beachvolley,🍷🍺, waterski-baan, etc. Ontzettend gezellig maar niet te druk.

camperplaats Maagdenburg Duitsland

Tegenover de camping een tram die je naar de stad brengt. (Ook ‘s-avonds laat). We hebben ons hier de laatste 2 dagen van de vakantie prima vermaakt. Natuurlijk speelde het mooie weer ook een grote rol.🌞 Maagdenburg heeft een interessante mix van historische en moderne architectuur. De imposante Dom van Maagdenburg en het kleurrijke gebouw de “Groene Citadel” zijn wel bijzonderheden in de stad.


Dag 20: Terug naar Nederland

Na Maagdenburg is het tijd om weer richting huis te rijden. We kunnen terug kijken op een onvergetelijke reis vol cultuur, natuur en geschiedenis.


Praktische tips voor een camperroute door Polen en Midden-Europa

  • Tolvignetten: Houd er rekening mee dat je in Tsjechië en Slowakije een tolvignet nodig hebt als je met de camper op de snelwegen rijdt. Deze kun je het beste digitaal regelen, dat kan een dag van te voren.
  • Valuta: In Polen, Tsjechië en Slowakije hebben ze hun eigen valuta (respectievelijk de Poolse zloty, Tsjechische kroon en Slowaakse euro). Maar in Polen hebben we werkelijk alles met de pin betaald, ideaal. Ook in de andere landen kun je bijna overal pinnen, dus van te voren geld meenemen is niet nodig.
  • Campings en voorzieningen: Europa is goed uitgerust voor camperaars, en bijna elke locatie heeft campings of camperplaatsen met de benodigde voorzieningen. Wij konden overal nog zonder boeken overnachten. Een paar campings hebben we 1 dag van te voren geboekt omdat we later aankwamen. Bij Krakou was het wel noodzakelijk om een paar dagen eerder te boeken.

Pak je spullen, plan je route en geniet van een onvergetelijk avontuur door Polen en Midden-Europa met deze camperroute. Veel plezier!

Andere camperroutes en camperreizen die we hebben gemaakt zijn te lezen op routes op deze pagina.

Categories:

Tags:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Direct downloaden van mooie routes
Voor al je camperplaatsen
Camper accessoires
Al 50 jaar alles voor de buitenmens. Voor 17:00 besteld = zelfde dag verstuurd!