Bezoeken van de stad Berlijn met de camper en het EK

Donderdag een idee krijgen en vrijdag wegrijden met de camper, in dit geval naar Berlijn, naar het EK voetbal. We hebben een schitterend weekend gehad in Berlijn. Het Nederlands elftal speelde in Berlijn voor de kwartfinales en waren erbij! Daarnaast is Berlijn natuurlijk een schitterende stad om te bezoeken, rijk aan cultuur en historie. Het is zeker de moeite waard om met de camper naar Berlijn af te reizen.

Maar, zoals meestal bij ons het geval is, was het een idee pas heel laat ontstaan. Donderdagavond een camping boeken bij Berlijn en vrijdag inpakken en vertrekken met de camper naar het EK voetbal in Berlijn.

Camperplaats of camping bij Berlijn

Het was donderdag nog wel even zoeken naar een camperplaats of camping bij Berlijn. In Berlijn is een milieuzone van toepassing, maar de meeste camperplaatsen en campings zitten aan de rand van Berlijn. Aangezien Berlijn heel groot is zitten de camperplaatsen al snel 15 tot 20 km van het centrum verwijderd.

Berlijn heeft een uitstekend openbaar vervoerssysteem (U-Bahn, S-Bahn, bussen en trams). je kunt met een dag- of weekkaart onbeperkt reizen. Even buiten de stad was voor ons dus geen enkel probleem. We zorgen dat we de fietsen mee hebben om naar het eerste station te fietsen.

Omdat we grote drukte verwachten in de stad wilden we in ieder geval wel een plek van te voren boeken. Een summiere camperplek zou voldoende zijn omdat we de gehele dagen op pad waren naar het centrum van Berlijn.

Camperplaatsen bij Berlijn

Al surfend op het internet kwamen we op diverse camperplaatsen net buiten Berlijn.
Bij de jachthaven Marina-Lanke vonden we een camperplaats, deze is gelegen dichtbij het Olympisch stadion. Helaas konden we deze camperplaats bij Berlijn niet online boeken.
Bij Jachthaven Löber is ook een wohnmobilstellplatz, Historisches Fährhaus deze zag er enorm mooi uit op internet. Maar helaas ze accepteren alleen vast boekingen voor een verblijf van 5 nachten of meer. Bij minder overnachting kun je alleen op de dag van aankomst informeren naar de beschikbaarheid.
Deze camperplekken kosten ca 35 euro per nacht.

Andere gevonden camperplaatsen bij Berlijn

Campingplatz Berlin Kladow: Gelegen aan de westkant van Berlijn aan de oevers van de Wannsee. Campingplatz Berlin Gatow: Iets meer naar het zuiden, ook in een rustige en groene omgeving. Wohnmobil-Oase-Berlin: Een kampeerplaats dichter bij het centrum van Berlijn, met goede voorzieningen.

Op de site www.westyman.com/camperplaatsen-in-en-om-berlijn/ staan ook nog enkele camperplaatsen ook wel Stellplätze genoemd.

Camping dichtbij Berlijn

Vrienden van ons hadden inmiddels ook gezocht en vonden een site van een camping bei berlin aan de Mahlower See. Op deze camping bij Berlijn waren nog 2 plekken vrij om te boeken. Het waren wel dure plekken, maar we hadden verder weinig opties meer. Voor 75 euro hadden we een hele grote plek inclusief waterpunt en electra. Ook de sanitaire voorzieningen waren prima in orde. De camping lag op 2 km van een station, dus prima bereikbaar met de fiets.

Met de camper naar Berlijn

Route Planning

We wilden zo snel mogelijk in Berlijn zijn, dus hebben we ervoor gekozen om zoveel mogelijk via de snelweg te reizen.

 • Afhankelijk van je startpunt in Nederland kun je via de A1 richting Hengelo rijden en dan Duitsland binnenkomen.
 • In Duitsland kun je de A30 nemen richting Osnabrück en vervolgens de A2 naar Berlijn. De A2 is een van de belangrijkste snelwegen richting Berlijn en brengt je langs steden zoals Hannover en Magdeburg.

  Milieuzones en vignetten

  Voor Duitsland heb je geen speciaal vignet nodig, maar je moet wel een milieusticker (Umweltplakette) hebben als je Berlijn binnen wilt rijden.

  Bezienswaardigheden In Berlijn

  Als je eenmaal besloten hebt om met de camper naar Berlijn te reizen heb je natuurlijk al de beroemde bezienswaardigheden in Berlijn in je hoofd om te bezoeken. Ook wij hebben onderstaande hoogtepunten (voor de 2e keer) bezocht. En het blijft toch ontzettend mooi.

  • Brandenburger Tor: Het iconische symbool van Berlijn.
  • Berliner Dom: Een prachtige kathedraal met een indrukwekkend interieur.
  • East Side Gallery: Een overblijfsel van de Berlijnse Muur, nu een openluchtgalerij met kunstwerken.

  Maar dit keer waren wij met de camper naar Berlijn afgereisd met een heel ander doel, namelijk meedoen aan de oranjemars In Berlijn. Wat was dat indrukwekkend om zaterdag met ca 40.000 feest te vieren al lopend naar het Olympisch stadion. En daarna op de fanzone voor de Brandenburger Tor op een groot scherm de voetbalwedstrijd te bekijken.

  Berlijn Citygids (PDF) i.p.v. citytours

  Omdat we de camper nog tot maandag konden laten staan op de camping hadden we zondag de tijd om de stad Berlijn rustig te bezoeken. Omdat we al2 intensieve dagen achter de rug hadden, hebben we besloten om met de hop-on-hop-off bus de stad te bezichtigen. Geen goede beslissing achteraf gezien, pas toen we begonnen te lopen hebben we veel meer gezien.

  Volgende keer toch maar weer de reisgids downloaden voor maar € 7,50. Echt veel goedkoper dan een kaartje van de city bus ( € 35,– per persoon). In de reisgids zitten maar liefst 5 uitgewerkte wandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken van deze boeiende stad leiden. 

  • de digitale reisgids Berlijn bevat 89 bladzijden A4 in pdf-formaat
  • ontdek alle highlights en top bezienswaardigheden van Berlijn
  • ontdek het vormalige DDR in een uitgewerkte wandeling
  • ontdek alternatief en kunstzinnig Berlijn, street-art en meer
  • gemakkelijk uit te printen of te lezen op tablet/smartphone
  • meer dan 55 highlights
  • met tips van locals
  • achtergrondinformatie & weetjes
  • praktische reistips
  • de reisgids Berlijn is meteen te downloaden na aankoop

  Deze reisgids is echt de ideale voorbereiding voor een bezoek aan de stad.

  Categories:

  Tags:

  No responses yet

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *