Met onze eerste camper door Noorwegen – een onvergetelijk avontuur
In juli 2015 hebben we voor het eerst met een camper een rondreis gemaakt door Noorwegen. Het was onze eerste camper die we eerder dat jaar hadden gekocht. Dus best spannend, geheel onbevangen en kijken hoe het gaat. We hadden destijds nog een grote landkaart mee en van tevoren de route in grote lijnen uitgezet. Geen idee of het wat zou worden. Maar een aantal punten wilden we in ieder geval zien.
Inmiddels zijn we tien jaar verder. Als ik nu opnieuw een camperreis naar Noorwegen zou plannen, zou ik het een stuk slimmer aanpakken. Er zijn tegenwoordig prachtige uitgestippelde routes beschikbaar, zoals deze handige Noorwegen Rondreis PDF voor 10 of 21 dagen in Zuid-Noorwegen. Inclusief tips voor bezienswaardigheden en stadswandelingen. Dat had me destijds flink wat tijd gescheeld. Maar het grappige is: onze eigen route kwam er verrassend dicht bij in de buurt!
Start van onze camperreis door Noorwegen
Onze camperroute naar Noorwegen begon in Nederland, vanwaar we via Hamburg naar Denemarken reden. In Hirtshals overnachtten we op een prachtige camping aan zee, duinen, vuurtoren, visserdorpje en bovendien vlak bij de veerboot naar Noorwegen. Perfect om de reis ontspannen te beginnen.
Op dag drie namen we de boot naar Langesund. Na een overtocht van vier uur stonden we voor het eerst met onze camper in Noorwegen. Via Drammen en Oslo reden we naar Kapp, waar we onze eerste nacht in Noorwegen doorbrachten – direct aan een prachtig meer, helemaal alleen.
Regen, ruige rivieren, bergen en de schoonheid van de Noorse natuur
De eerste dagen waren nat, maar dat maakte de natuur er niet minder indrukwekkend op. Rivieren kolkten langs de wegen, het water donderde van de bergen. Via de E6 naar Lillehammer en Otta, en dan weg 15 richting Geiranger: onze camperroute door Noorwegen werd steeds mooier.
Op dag vijf reden we over de iconische weg 63 naar de Geirangerfjord. Deze route is een hoogtepunt van van velen. Als je met de camper door Noorwegen rijdt dan is dit echt een mooi avontuur: haarspeldbochten, watervallen, eeuwige sneeuw, en meren die deels nog bevroren waren. We overnachtten op Camping Grande direct aan de Geirangerfjord – de camper stond letterlijk een meter van het fjord. Het weer was goed, dus bleven we twee nachten. We wandelden naar de Storseterfossen, een waterval waar je achterlangs kunt lopen, en brachten avonden vissend door bij het fjord, onder onze luifel. De BBQ aan, rood wijntje erbij en het bleef licht tot na elven!

Via Trollstigen naar Alesund
We reden de Trollstigen, een van de mooiste autoroutes van Noorwegen. Helaas goot het, waardoor we weinig van de uitzichten meekregen. In Ålesund genoten we van de stad, maar de camping viel tegen, weinig ruimte, veel drukte.
Daarna via weg 60 zuidwaarts naar Førde en verder richting Bergen, met een overnachting bij een rustige natuurcamping bij Bekke. In Bergen kozen we voor een stadscamping (meer een parkeerplaats, maar prima voor een kort stadsbezoek).
Watervallen en smalle wegen: typisch Noorwegen met de camper
We werden onderweg getrakteerd op talloze watervallen, onder andere de Steinsdalsfossen (50 meter hoog, waar je achterlangs kunt lopen) en de indrukwekkende Låtefossen, de tweeling waterval van 165 meter.
Op weg 13 tussen Lofthus en Odda reden we op een prachtige, maar smalle route. Bergen aan de ene kant, afgrond aan de andere, en vrachtwagens die weinig ruimte overlaten. Onze spiegel werd finaal van de camper af gereden… Gelukkig konden we deze bij Odda laten repareren.

De meest bijzondere camping van onze camperreis Noorwegen
Na een veerovertocht bij Nesvik kwamen we aan in Hjelmeland, waar we overnachtten op een bizarre maar onvergetelijke plek. Een vervallen hotel of jeugdherberg, gerund door een oudere dame, we noemden haar “Ma Flodder”, inclusief rubber laarzen en een schort. We mochten onze camper in de voortuin zetten. Het sanitair was oud, er waren ook geen andere faciliteiten. Maar met een adembenemend uitzicht over de Jøsenfjord, verstopt achter het hotel. Dit soort onverwachte vondsten maken reizen met de camper in Noorwegen zo bijzonder.
Hoogtepunt (letterlijk): de Preikestolen
We vervolgden onze camperroute door Noorwegen naar de Preikestolen, waar we op de camping overnachtten en ’s middags aan de beroemde klim begonnen. Het weer sloeg bovenop om: dikke mist en slechts vijf meter zicht. Toch heb ik, liggend op mijn buik, even over de rand gekeken. Een moment om nooit te vergeten.
Zuidkust, vissen en de terugreis
Langs de zuidkust reden we via Stavanger, Egersund en Flekkefjord richting Kristiansand. Iets minder spectaculair stuk in onze camperroute, maar we genoten van wandelingen en natuurlijk van vissen. Op de laatste dag in Noorwegen vingen we zelf onze vis en bereidden die direct op de BBQ.
Vanaf Kristiansand namen we de veerboot terug naar Denemarken, waarna we huiswaarts keerden. Wat een reis. Wat een land.
Praktisch en beter voorbereid in 2026: met de camper naar Noorwegen
We zijn vastbesloten om Noorwegen opnieuw te bezoeken in 2026, dit keer nóg beter voorbereid en met beter weer. We zijn er ons bewust van dat het veel drukker is geworden met campers in Noorwegen, dus de vraag is of we op toeristische plekken van te voren moeten boeken of misschien een paar dagen van te voren. Om teleurstellingen te voorkomen zijn we wel van plan om te boeken, maar pas als we in Noorwegen zijn en niet te ver van de plaats van bestemming. Zo kunnen we misschien toch flexibel reizen maar met enige zekerheid van een camperplek in Noorwegen.
Voor wie ook van plan is een camperreis naar Noorwegen te maken, kunnen we de volgende tip niet vaak genoeg geven:
👉 Download een complete digitale rondreisgids, zoals deze Noorwegen Rondreis PDF (10 of 21 dagen). Voor maar €10 krijg je toegang tot routes, bezienswaardigheden, tips en campings en voorkom je urenlange voorbereiding.

👉 Boek een camping vlak van te voren bij ACSI, want ook in Noorwegen is het vele malen drukker geworden met campers. kijk hier voor meer info over Campings in Noorwegen
Noorwegen met de camper blijft een van de mooiste manieren om het land te ontdekken. Of je nu kiest voor ruige fjorden, kronkelende bergwegen of knusse vissersplaatsjes – met een beetje voorbereiding beleef je een reis die je nooit meer vergeet.